Cine poate fi freelancer online?

freelancer online

Munca pe platformele online de freelanceri e un mister înainte să te apuci efectiv de ea. Citeam recent un articol despre asta și, dincolo de cum să-ți faci profil, cum să găsești clienți, ce faci cu plata și alte detalii, am observat în comentarii o întrebare mai simplă: cine poate fi freelancer online?

Și nu vorbim aici de celebrele “Fă bani de acasă! Eu am reușit”. E vorba de muncă pe bune, în diferite domenii, doar că nu e desfășurată la birou ci într-un mediu virtual.

Mă voi referi în special la Upwork pentru că e cea mai populară platformă de acest fel și pentru că eu am folosit-o cel mai mult (în special în formele sale anterioare Odesk și Elance). Există însă și alte platforme similare (cum ar fi freelancer.com, peopleperhour etc.) unde, cel puțin la nivel de condiții de bază, lucrurile stau la fel.

De ce ai nevoie să poți lucra ca freelancer online?  

Domeniu. Nu chiar orice muncă se pretează la colaborări online. În general, poți alege între următoarele domenii:

  • Programare (tot de ține de; developerii au fost pionierii muncii online)
  • IT (administrare de baze de date, de rețele, CRM)
  • Design și creație (animație, producție audio/video, grafică, ilustrație, design de logo și branding, prezentări, voiceover)
  • Scris și traduceri (documentare și lucrări academice, articole pentru site-uri și bloguri, conținut web, copywriting, editare, CV-uri)
  • Marketing și vânzări (display advertising, email marketing, lead generation, cercetare de piață, strategii de marketing, SEO, SEM, social media marketing, telemarketing)
  • Analiză de date (testare A/B, data mining, analiză calitativă și cantitativă)
  • Inginerie și arhitectură (modelare 3D și CAD, design interior, design de produs, inginerie mecanică, chimică, electrică)
  • Admin (secretariat, asistenți personali virtuali, introducere de date, transcriere)
  • Asistență legală (aici se referă în special la sistemul legislativ american)
  • Servicii clienți
  • Contabilitate și consultanță financiară

  • HR

Limba englează (și alte limbi străine). Da, trebuie să știi engleză și trebuie să știi bine. E posibil să găsești și clienți români, dar cei mai mulți sunt clienți internaționali care comunică în engleză. Dacă vrei să te bage în seamă, trebuie să poți comunica fluent cu ei. Mai mult, dacă te gândești la joburi care implică în vreun fel scris sau relații cu clienții, atunci îți trebuie un nivel avansat de engleză.

De asemenea, sunt joburi – în special pe nișa de scris și traducere, care cer și alte limbi străine, cum ar fi franceza, germana, spaniola și, ocazional, și altele de circulație mai mică.

Familiaritate cu internetul și tehnologia. Poate părea comic să amintesc de asta în 2016, dar zic să fie zis. Dacă vrei să lucrezi ca freelancer online, trebuie să ai calculator și o conexiune decentă la internet. Trebuie să te pricepi să-ți faci un profil, să cauți informații, să te prinzi cum se procesează plățile, să știi să folosești binișor un Word, Excel și orice alt soft e necesar în munca ta. Clienții nu vor avea răbdare să bâjbâi pe banii lor.

Un cadru legal de freelancing. Banii pe care-i primești pe munca ta, fie ea online, offline, pentru clienți din România sau de oriunde din lume, constituie venit impozitabil. Ca atare, banii trebuie declarați la ANAF și trebuie să plătești impozit pe venit, asigurări de sănătate și altele, în funcție de cum te organizezi. Cea mai la îndemână variantă este, probabil, să fii Persoană Fizică Autorizată (PFA). 

Cont bancar sau Paypal. Plățile sunt făcute de clienți către Upwork care, la rândul său, transmite plata către freelancer. E împotriva regulilor site-ului ca tranzacțiile să se facă în afara sistemului, direct între client și tine. Poți primi banii printr-un transfer către contul tău bancar sau prin Paypal, cu un comision aferent. Nu se fac plăți prin Western Union sau alte metode similare.

Cam astea ar fi condițiile de bază să poți lucra ca freelancer pe platforme online. Dacă le îndeplinești, poți să treci la pașii următori: să-ți faci profil și să începi să aplici la joburi. Ține minte însă că să supraviețuiești ca freelancer doar din proiecte de pe platformele online e destul de greu, cel puțin la început. Caută clienți și prin alte metode și înarmează-te cu răbdare.

5 thoughts on “Cine poate fi freelancer online?

  1. Buna ziua!
    Pe site-ul UpWork se pot primi banutii si daca sunt persoana fizica? Am primit 15$ pe un mini-proiectel si cand am vrut sa vad ce pot face sa-i retrag mi-au tot cerut sa completez un formular W8 si VAT number. Nu stiu ce sa completez la „Legal name of business” si VAT number, din moment ce nu sunt PFA sau alta entitate legala. Asadar… pot visa vreodata sa-mi retrag banutii fiind persoana fizica?
    Multumesc,
    Laura

    1. Bună, Laura! Nu toți cei care lucrează pe PFA plătesc TVA (adică VAT), iar W8 este un formular pentru cei din SUA. Așadar, nu e obligatoriu să completezi VAT și W8. Ar trebui să-i poți retrage și fără. Vezi să-ți adaugi și un cont și/sau Paypal unde să încasezi banii.

      Pe lânga asta, ține cont că odată ce retragi bani de pe Upwork realizezi un venit care e impozabil și ar trebui să fie declarat, cumva. Dacă plănuiești să continui cu proiecte pe Upwork te sfătuiesc să te gândești și la partea asta.

      1. Nu e problemă, mi se pare OK să declar veniturile și să plătesc cei 16% impozit pe venit (parcă atât era). Doar că vreau să lucrez ca persoană fizică… pentru câte un venit suplimentar din an în Paști chiar nu-mi pot face firmă.
        Mulțumesc mult pentru răspuns! 😀

  2. Probabil la inceput ar fi bine ca un freelancer incepator sa se inscrie pe mai multe platforme, cum e freelancermap.com, toptal.com, upwork.com si sa aplice peste tot. De aici e si chestie de rabdare, caci nu e usor sa obtii primele proiecte, dar cu rabdarea treci marea:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *