Adrian Țoca: Tenisul te învață că lumea nu se termină. Undeva începe un alt meci (Zest #27)

treizecizero


Adrian Țoca a visat de mic să scrie despre fotbal și a făcut-o ani de zile la publicații cunoscute și în televiziune. Când nu și-a mai găsit locul în presa mainstream, a fondat propriile proiecte. În 2012, a lansat treizecizero.ro, unul dintre cele mai populare site-uri românești dedicate tenisului, iar, câțiva ani mai târziu, lead.ro, o publicație de sport care scrie despre lucrurile importante, deseori ignorate.

Deși scrie și editează în continuare, e mai puțin important ce face sub semnătura lui. Își dorește mai degrabă să creeze contextul pentru ca alții să-și pună talentul în valoare. Ca orice antreprenor, face de toate și spune că e complicat să duci două astfel de proiecte, dar că nu ar renunța la ce face. Ar găsi cu greu ceva care să-i placă la fel de mult.


Note interviu:

1:50 Trăim în ritmul jucătorilor de tenis și ne organizăm în funcție de programul turneelor.

2:40 Uneori e mai simplu să scrii de acasă decât de la turneu, paradoxal. Când mergi la turneu, vezi mai puțin tenis și sunt multe lucruri de făcut care se suprapun.

4:30 Tata mi-a pasat pasiunea pentru fotbal. Am început să citesc, să merg la meciuri, să consum orice legat de asta. I-am înnebunit pe ei mei pentru că aveam teancuri de ziare în toată casa.

6:30 Am știut că asta o să fac și am știut destul de devreme. În clasa a IV-a am făcut un ziar pe pagina din mijloc din caiet și l-am vândut.

8:00 Am început la Cuvântul libertății în Craiova. După trei ani, am venit în București la Prosport unde am preluat departamentul de fotbal internațional. Am lucrat doi ani la Sport Total, am revenit la Prosport și apoi în televiziune. La un moment dat, am simțit că nu îmi mai găsesc locul acolo.

9:50 Am lucrat în presa tabloidă și am învățat multe lucruri utile: cum să faci o echipă, cum să construiești un site de la zero. Perioada aia mi-a deschis ochii și mi-am dat seama că vreau să am proiecte pe care pot să am un control mare și pe care pot să-mi pun amprenta.

13:20 După Ringier, am petrecut un an la Adevărul Holding și apoi am ajuns în punctul în care nu prea mai erau direcții în care mă simțeam bine. Începuse explozia cu clickbait-ul.

15:00 Descoperisem tenisul, urmăream în timpul liber și, când a venit momentul, a fost o alegere naturală. În 2011, am început să planific și, în 2012, am lansat treizecizero.ro.

19:00 Când nu vrei să scrii știri, poți veni cu conținut de context.

21:00 Site-ul este minimalist și încercăm să creăm o experiență curată și safe. Să nu fii judecat pentru opiniile tale, să nu trebuiască să te ferești de troli sau de ce se mai întâmplă în comentarii. Am investit multe resurse și nopți nedormite pentru a asigura această stare de bine.

23:30 Ne-am permis să nu facem compromisuri pentru că nu vindem trafic la kilogram. Asta ne-a dat libertatea să luă decizii fără a răspunde în fața cuiva și ăsta a devenit unul dintre punctele forte ale site-ului.

25:30 Despre modelul de business al treizecizero.ro.

30:00 Am mers pe subscription și nu pe donații directe, pentru că asta valorizează proiectul. Modelul merge bine pentru noi, ne-a dat un suflu nou și ne-a ajutat să depășim momente dificile, care sunt inerente unor astfel de proiecte.

31:00 Despre proiectele de print.

35:10 Lead.ro a fost continuarea firească, pe măsură ce primeam feedback că facem treabă bună. Am lansat un site dedicat tuturor sporturilor, cu aceeași abordare. Simțeam că putem să avem un impact dincolo de tenis și aveam multe nemulțumiri față de cum arată piața de jurnalism sportiv de la noi. Lead nu și-a propus să facă milioane din trafic, ci să aibă un altfel de impact și suntem pe drumul cel bun.

41:00 E o experiență interesantă să mergi cu două site-uri în paralel, să depășești obstacole diferite.

43:30 Sunt cel mai mare critic al meu, sunt conștient de asta și știu că nu e neapărat bine.

44:40 Am niște colegi grozavi ale căror texte sunt foarte bune. Asta m-a ajutat să-mi descopăr un obiectiv nou, acela de a crea contextul ideal pentru ca alți oameni să-și pună talentul în valoare. E mai puțin important ce fac eu sub numele meu.

46:20 N-am muncit niciodată atât de mult, dar nici nu aș schimba, nu aș găsi ceva la fel de provocator.

47:50 Trebuie să încercăm să-i înțelegem pe ceilalți mai bine și să nu mai judecăm atât de repede. Tenisul e un sport grozav pentru că te obligă să ai răbdare, să vezi mai multe perspective și să știi că lumea nu se termină la primul eșec. Undeva începe un alt meci.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *