Malcolm Gladwell m-a convins cumva să-i cumpăr cinci cărți, mai mult decât oricare alt autor din bibliotecă. Probabil pentru că așa mi-ar plăcea și mie să scriu, dacă ar fi posibil, vă rog.
E greu să pui cărțile lui Gladwell într-o categorie. Sociologia întâlnește psihologia colț cu neașteptatul și se așază la masă cu arta povestirii. Gladwell știe să aleagă subiecte fascinante, să le pună bețe în roate, să facă dezvăluiri bazate pe studii și să te facă să gândești. Mult și bine. Chiar dacă uneori nu am fost de acord cu el, din fiecare lectură mi-a rămas cel puțin câte o idee dintr-aia de-ți schimbă modul de-a vedea lumea.
De exemplu, din Blink (cea mai veche și ponosită din colecție, după cum se vede) am învățat că e bine să te bazezi pe instincte – uneori. Cei care pot și ar trebui să ia decizii la secundă sunt cei care au sute și mii de ore de studiu și antrenament. Atunci ești echipat să te poți baza pe instinct pentru că el vine din tot ceea ce ai acumulat până atunci. Instinctul bazat pe nimic e o loterie. Ți se pare că știi, dar ai putea la fel de bine să dai cu banul. Mai multe despre cum (credem că) luăm decizii și în Thinking Fast and Slow de Daniel Kahneman. Revenind la Gladwell, el nu-și propune să învârtă problemele pe toate părțile. Talentul lui stă, mai degrabă, în a te ajuta să reții esențialul.
The Tipping Point e cartea din care vine ideea pe care poate ați mai auzit-o că pentru a excela într-un domeniu ai nevoie de 10.000 de ore de exercițiu. Cartea e despre cum unele idei sau fenomene ajung mari, enorme, în timp ce altele nu. Pe scurt, pe ideile mari nu le vezi niciodată venind. Ele izbucnesc și deodată sunt peste tot. Ce face ca o idee să explodeze? Oamenii potriviți, contextul și ideea în sine: trebuie să aibă lipici (v-am zis eu!).
David și Goliath mi-a plăcut cel mai mult, probabil pentru că, pe lângă ideile fascinante, are și un stop de inspirație, motivație, șialteație. Gladwell te cucerește din primele pagini când demontează mitul de pe copertă. Să vedeți treabă. Micuțul David nu era chiar așa de neajutorat precum se zice. Dimpotrivă, el era antrenat intens să arunce chestii cu praștia, în timp ce antipaticul uriaș era, săracul, cam greoi, nevăzător și pregătit pentru altfel de confruntări. Nu era de mărime, nici de istețime, era de avantajele pe care fiecare le avea și care nu sunt evidente din prima. Cu alte cuvinte, Gladwell spune că și noi putem fi David în lupta noastră cu *insert giant* dacă privim lucrurile din perspectiva avantajelor care contează. Și dacă simțiți că alunecați spre scepticism, nu uitați că autorul are întotdeauna niște studii în praștie să dea în necredincioși.
Excepționalii (Outliers în original) e despre ce-i face pe unii mai speciali decât alții. De exemplu, v-ați gândi că o echipă de hochei de succes e formată din jucători care au anumite abilități – agilitate, condiție fizică, pasiune pentru joc etc. Și da și nu. Recrutările pentru echipe se fac, în general, într-un moment fix al sezonului – să zicem ianuarie. Mulți sportivi încep să se formeze încă din școală. Dacă un copil e născut în ianuarie, în anul următor când se fac recrutările va fi avantajat față de un copil din aceeași generație, născut în iulie sau decembrie, pentru că va fi mai dezvoltat. Un pic, dar suficient încât să-i asigure un loc în echipă și să-l pună pe drumul cel bun.
Ce a văzut câinele (What the Dog Saw) nu a fost scrisă ca o lucrare de sine stătătoare. Cartea este o colecție a celor mai bune articole ale lui Gladwell, publicate de-a lungul anilor în The New Yorker. Articolele sunt grupate în trei teme: 1) Obsedați, pioneri și alte soiuri de genii minore, 2) Teorii, previziuni si diagnostice, 3) Personalitate, caracter și inteligență. E posibil să dați peste reportaje pe care le-ați citit deja, pentru că unele sunt destul de cunoscute. De exemplu, am redescoperit cu plăcere The Ketchup Conundrum, un articol din 2004 în care Gladwell investighează de ce avem zeci de tipuri de muștar și numai unul de ketchup. Față de celelalte cărți, asta e mai puțin închegată, dar la fel de interesantă. Înainte să o cumpărați, țineți cont că articolele originale sunt disponibile gratuit, cu grafică frumoasă și tot, pe site-ul publicației.
Per total, cărțile lui Gladwell sunt o colecție de diferite povești și exemple care se învârt în jurul subiectului principal. Ușor și frumos, ca un carusel. Nu amețești, dar te simți purtat într-o altă lume și vrei să te mai dai o dată.
Poate ca acum e momentul sa profiti de faptul ca Masterclass.com ofera o saptamana free access pe platforma si sa urmaresti cursului lui Gladwell: https://www.masterclass.com/classes/malcolm-gladwell-teaches-writing
Da, mulțam de recomandare! 🙂