Poveștile de dincolo de povești

power of storytelling

Sarah Stillman, studentă pe vremea aia, făcea exerciții la sală și se uita la știrile care rulau pe mut la televizor. Din întâmplare, a observat un titlu despre un cadavru găsit într-un lac. Cadavrul, spunea știrea, „nu este al Jessicăi”, o fetiță dată dispărută și căutată frenetic de autorități. Șeriful a ținut o conferință de presă și toată lumea a răsuflat ușurată că există o șansă ca Jessica să fie în viață.

Bine, bine, a zis Sarah. Dar al cui e cadavrul găsit în lac? Cine e persoana care nu e mai mult decât un detaliu într-o știre despre Jessica? Viața și moartea ei nu contează?

Așa și-a pornit Sarah Stillman, azi jurnalist apreciat și premiat, cariera. Cu povestea din spatele poveștii.  După îndelungi săpături, a aflat că persoana găsită era o femeie care avea probleme cu legea și care lucra ca informator. I-a găsit familia și sora ei a povestit că femeia fusese manipulată de poliție să-i ajute, deși avea probleme psihice. Așa s-a născut The Throwaways, o investigație care demasca abuzurile poliției americane în recrutarea de informatori și în expunerea lor la riscuri majore.

Am auzit-o pe Sarah vorbind la ediția 2017 a The Power of Storytelling. Ea a povestit și de alte anchete pe care le-a făcut de-a lungul timpului și a extras câteva lecții pentru a spune povești mai bune:

  1. Obișnuiește-te să te uiți și pe margini. Sunt multe povești importante ascunse dincolo de ceea ce e central și evident.
  2. Nu cere permisiunea să spui o poveste. Show up! 
  3. Examinează lucrurile în detaliu. Comportă-te ca un etnograf – petrece timp pe teren și câștigă încrederea comunității. Treci dincolo de traume și definește oamenii ca mai mult decât victime. Caută momentele liniștite, din viața de zi cu zi.
  4. Gândește-te la povestea pe care o spui ca la un film. Deși poate părea superficial, contează să captivezi publicul cu personaje și imagini memorabile.
  5. Pune lucrurile în context.
  6. Implică-te în poveste senzorial. Simte ce simt și protagoniștii. Călătorește cu ei. Trăiește în aceleași condiții.

Puteți citi mai multe despre Sarah și puteți accesa articolele ei pe site-ul New Yorker.

Și mai multe lecții de la The Power of Storytelling:

Takeaways from #Story17: Day 1

Takeaways from #Story17: Day 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *