Diana Bădica este scriitoare cu job de zi în domeniul resurselor umane. Scrie încă din școală și se simte în elementul ei când face asta. A debutat în 2014 cu volumul de poezii „Enșpre mii de dimineți” și a publicat proză scurtă și articole în revistele Iocan, Observator cultural, Dilema Veche și Decât o Revistă.
În 2019, a apărut „Părinți„, un roman despre copilăria în perioada de tranziție, în care ne regăsim cu toții: copiii, părinții, vecinii și prietenii de la bloc. Iar, dincolo de atmosfera vremii, a surprins, cu umor chiar și în momente tragice, drama unei pierderi care zdruncină o familie.
Un interviu despre scris, curiozitate și perseverență.
Au fost menționate:
Pete Sampras, Peter Bodo, În mintea unui campion. Învățăturile unei vieți petrecute în tenis
Andre Agassi, Open. O autobiografie
John Joseph Moehringer, Dulcele bar
Katherine Boo, Dincolo de frumusețea perenă
Tara Westover, Învățare
Note interviu:
2:10 Despre viața după apariția romanului Părinți.
4:00 Trebuie trăit cu atenție. Când am scris povestiri care nu îmi aparțineau, cumva, mi-am dat seama la final că scriiturii îi lipsește un zvâc. Mai bine public mai puțin. Nu văd nicio miză în a publica extraordinar de mult.
5:20 Am avut încrederea că sunt scriitor. Am învățat la școală despre creativitate și etapele ei și am înțeles că nu trebuie să forțez.
6:20 Despre povestirea de la care a pornit Părinți.
9:30 Eram atât de singură și bolnavă și dată peste cap, încât scrisul mă făcea să mă simt bine și era un lucru pe care puteam să-l controlez.
10:10 La cursul de creative writing aveam colegi cu idei mai bune decât ale mele, dar am realizat că munca pe text este cea care contează.
12:00 Dificultatea nu e să-ți dai seama că asta vrei, ci să perseverezi în asta. Am un job, lucrez la o multinațională, nu am făcut Litere. În 2004, când am venit eu la facultate, nu știai de cărți, dacă nu te îndruma cineva.
15:20 Am lucrat dintotdeauna și pentru mine lucrurile nu se exclud. Da, ești obosit, dar jobul mă ține în priză cu niște subiecte care îmi plac, cum ar fi economia sau dezvoltarea societății, încât e o sursă de cunoaștere.
17:30 Scrisul de zi cu zi este super important și este util să știi cum să-ți scrii mesajele. La noi, scrisul încă rămâne apanajul unora, puțini, dar scrisul arată logica gândirii tale. Scrisul m-a ajutat enorm la muncă.
20:00 La job, am învățat că economia se face din mail-uri. Contează să știi să-ți dozezi ideea că tu ai dreptate și cred că am adus asta și-n roman.
24:20 Când apăruse cartea, mă întrebam ce o să zică mama mea. Noi știm adevărul, noi știm cât este ficțiune acolo, dar oamenii nu știu. Pentru că romanul e cursiv și încărcat emoțional, oamenii probabil că tind să atribuie mai mult decât e cazul vieții reale a unor personaje. Reacția mamei a fost că nu am scris despre familia noastră.
27:30 Romanul era gata din 2016, dar sunt perfecționistă. Am urmărit multe filme și documentare pentru câteva pagini din roman. Am nevoie să știu că am descris așa cum era cazul perioada aia. Pentru mine, romanul ăsta a fost mai mult decât să scriu. A fost să-mi amintesc lucruri, să caut lucruri.
30:00 Am așteptat răspunsul de la Polirom, care durează. Mi se pare natural să dureze. După trei, patru luni, am început procesul de editare.
33:10 Citesc ca să înțeleg lumea.
36:00 Despre începutul romanului Părinți.
38:00 Cred că ar trebui să fim mai iubitori cu părinții noștri, cu oamenii ăștia care au prins treizeci de ani în comunism și apoi s-au trezit într-o realitate diferită. Când mi-am dat seama că nu am un ton moralizator în carte, am fost fericită.
45:30 Avem nevoie să cunoaștem oameni și să demontăm stereotipurile.
Unde poți asculta Zest:
Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl
Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅