Emilia Șercan: Dacă scoatem ceea ce e bun în noi la suprafață, putem să schimbăm lumea (Zest #77)

Interviu Emilia Șercan

Emilia Șercan este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști de investigaţie din România. Are o experiență de peste 20 de ani în presă şi este lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti.

A realizat și coordonat multe anchete cunoscute, printre care Mătușa Tamara sau cazul „băieților deștepți” din energie. În ultimii ani, a publicat o serie de materiale care dezvăluie fraudele intelectuale comise de politicieni de vârf prin plagierea doctoratelor.

Emilia Șercan este și autoarea a două volume despre fenomenul plagiatelor în România: „Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei nații” (Humanitas, 2017) și „Cazul Ponta. Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României” (Humanitas, 2022).

Pentru că a vorbit pe larg în multe interviuri despre anchetele sale, am vrut să abordăm și o altă latură a meseriei și să ne concentrăm pe scris și procesul jurnalistic. Ne-a povestit despre cum a ales jurnalismul, cum abordează documentarea și scrisul materialelor și cum a trecut prin blocaje la doctorat, și nu numai. 


Zest este susținut de Cărturești. Dacă vrei să citești cărțile invitaților Zest, dar și alte volume despre scris și creativitate, le găsești pe Raftul Zest pe carturesti.ro. Folosește codul ASCULTZEST la checkout pentru o reducere de 20%. De asemenea, o selecție de cărți e disponibilă și pe Raftul Zest din Cărturești Carusel, Verona și Park Lake. 


🎧 Ascultă-ne în app-ul preferat
📽 Vezi fragmente video din podcast
🧡 Susține-ne și primește un rezumat scris al discuțiilor
💪 Antrenează scrisul la Draft
☕️ Sau fă-ne cinste cu o cafea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *