7 podcasturi pentru marketeri, storytelleri și curioși

podcast

Când vedeți o fată cu căștile în urechi, zâmbet în colțul gurii, caiet pe genunchi și, uneori, ferind o lacrimă de ochii lumii – probabil ascultă un podcast.

Ca să fii un comunicator bun trebuie să înveți de la alții. Și ce mod mai bun de-a observa decât de-a asculta povești? Nu basme. Ci povești din viața de zi cu zi, spuse bine. Atât de bine încât le ții minte, te conving, te influențează. 

Vreau să vă recomand câteva podcasturi care sunt exemple excelente de comunicare. Fie că e vorba de știință, marketing sau întâmplări din viața de zi cu zi, creatorii acestor emisiuni comunică cu sens.

Dar mai întâi, ce e un podcast? Un podcast este o emisiune radio înregistrată. Podcasturile au episoade (zilnice, săptămânale – ca un serial TV) și se învârt în jurul unei teme. Episoadele pot fi accesate de pe laptop sau telefon (eu folosesc PoketCasts).

Și acum recomandările:

Radiolab

Zic de el de câte ori am ocazia. Câte drumuri nesfârșite, plimbări în parc, câte și mai câte. Radiolab e un podcast curios. Explorează știința, istoria, filosofia, poveștile ciudate și misterioase. Maeștrii de ceremonii Jad Abumrad și Robert Krulwich duc storytellingul la nivel de artă, iar chimia dintre ei face showul cu atât mai reușit.

Câteva episoade care mi-au plăcut în mod special:

TED Radio Hour

TED Radio Hour ia o temă și extrage fragmente din cele mai bune TED Talks pe subiectul ăla. De exemplu, am ascultat un episod interesant despre muncă: de ce muncim? E bine cum muncim? Am putea face lucrurile altfel? Sau despre optimism, toleranță, originalitate.

Fiecare episod TED Radio Hour e o sinteză minunată care-ți deschide mintea și-ți dă mură-n gură idei bune.

I Love Marketing

L-am descoperit acum câțiva ani când începusem să fac copywriting și să lucrez ca freelancer și aveam nevoie de noțiuni de marketing. Departe de a ține o oră de curs despre promovare și vânzare, Dean Jackson și Joe Polish reușesc să transpire pasiune pentru marketing. Încearcă de fiecare dată să-ți dea strategii concrete, studii de caz, exemple din experiența lor. Iar când aduc invitați, îi storc de informații utile.

Obișnuiam să iau prânzul la pachet, să mă așez pe marginea vreunui canal din Amsterdam (dacă era una din rarele zile olandeze cu soare) și să ascult I Love Marketing. Oh, memories!

Love+Radio

Încă un podcast care știe să povestească. Bine, bine de tot. Urechile îți sunt absorbite și nu mai știi ce se întâmplă în jur. Încercați The Living Room sau Greetings from Coney Island.

The Moth Podcast

The Moth organizează evenimente de storytelling unde amatori sau profesioniști vin să încânte, amuze sau emoționeze audiența. The Moth Podcast selectează cele mai bune povești de pe scenă și ți le aduce la ureche. Fiecare episod e un cumul de câteva povești scurte. Ascultați-l dacă vreți să râdeți, să plângeți și să învățați de la oameni ca voi cum să comunicați mai bine.

The Tim Ferriss Show

Tim Ferriss e tipul ăla care a scris The 4-Hour Workweek, o carte care îți spune cum să lucrezi doar patru ore pe săptămână, să ai success și să te bucuri de restul timpului cum vrei tu. Sună prea bine? Cartea nu oferă vreo rețetă miraculoasă, dar are niște sfaturi bune și răspunde multor frustrări pe care muncitorul modern, cu cravată, barbă și abonament la sală, le are.

Tim e un tip deștept, obsedat de dezvoltarea personală. Podcastul lui e o serie de interviuri cu personalități din diferite domenii, care vorbesc despre ce-i pasionează și cum fac ei lucrurile un pic mai bine. De exemplu, am ascultat un interviu interesant cu Arnold Schwarzenegger. Mi-a placut și episodul cu creatorul WordPress Matt Mullenweg. Pe lângă sfaturi de viață și informații concrete, primești și multe recomandări de cărți, filme, apps și alte tool-uri utile.

Serial

Acest Game of Thrones al podcasturilor. Sezonul 1, despre misterul uciderii unei liceene americane, a făcut furori în lume. Ascultați episoadele în ordine și audiție plăcută!

Pentru (multe alte) podcasturi, dați o căutare pe Google sau într-o aplicație dedicată – mai ales dacă vă interesează un anumit domeniu. Podcasturile sunt un mod bun de a învăța, de a îmbina plăcutul cu utilul în călătorii, vacanțe, săli de așteptare etc. și, de ce nu, de a reînvia radioul.

One thought on “7 podcasturi pentru marketeri, storytelleri și curioși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *