Mircea Meșter este jurnalist auto de 16 ani și, de prin 2014, scrie cronici de sport cu haz care au cucerit inimile cititorilor. 65.000 de oameni au accesat cronica succesului Simonei Halep la Roland Garros și 75.000, povestea finalei US Open din 2018.
Mircea spune că i se pare o reușită că a demonstrat că textele lungi pot fi citite pe internet. Am vrut să știu de câte ori rescrie o glumă până îi iese și cum face să aibă mereu inspirație pentru jocuri de cuvinte și metafore. Am aflat că e greu să râzi la propriile articole și că memoria scurtă ajută și scriitorul, și cititorul.
In play we trust! ▶
Au fost menționate:
Decât o Revistă
Treizecizero
Lead.ro
automarket.ro
Note interviu:
1:30 Experiența îmi spune că e greu să faci pe cineva care nu scrie bine să scrie bine. Cred că te naști cu asta. E un simț.
4:04 Principala mea mulțumire e că am dovedit o chestie care părea imposibilă și anume că textele lungi pe internet pot fi citite. Faptul că am reușit să facem textele lungi să fie atractive e o reușită.
6:35 În principiu, cronicile te fac să râzi. Puteau fi și despre orice altceva, despre vreme sau horoscop.
7:35 Atunci când citește textele astea, care sunt ludice, par ușor de scris. Ele curg până într-un anumit moment când se blochează. Există fraze sau paragrafe la care stau câte 15-20 de minute până iese ceea ce trebuie.
8:15 Mie nu mie se par deloc amuzante textele astea, poate tocmai pentru faptul că le fac. Nu știu dacă celor care fac standup comedy li se pare că ceea ce fac e amuzant. La finalul textelor mi se pare că sunt obosit, atât.
10:20 Când vorbim de cronici de tenis, trebuie să explici în foarte multe feluri aceleași lovituri ale unui jucător. Uiți toate lucrurile astea și asta e bine. La un moment dat se reciclează și revin. Și e la fel de bine că nu mi se par amuzante pentru că trebuie să lucrez mai mult de fiecare dată să mi se pară, și asta e în folosul cititorului.
11:25 Faptul că nu ești niciodată mulțumit cu ceea ce faci e minunat din punctul de vedere al cititorului. Tu continui să cauți, el continuă să râdă.
11:53 Întotdeauna am știut că o să mă fac jurnalist. În școala generală, îmi luam ziare din banii de mâncare.
13:30 Despre colaborarea cu Academia Cațavencu.
14:40 Nu eram un nebun după mașini. Nu e bine în presa auto să iubești o marcă. Mașinile sunt niște table îndoite frumos care în spate au niște povești. Și poveștile astea te fac să cumperi. Eu am fost fascinat întotdeauna de partea asta: de poveste și de tehnologia din spate, nu neapărat de tablă și mecanică.
17:00 Povestea #WeHateMircea. Totul pleacă, bineînțeles, de la Elvis Presley.
18:30 Dacă obiectele și întâmplările ar fi avut povești în spatele lor, nativ, birourile de marketing și de PR n-ar fi existat.
20:50 Cronicile astea au apărut din nevoia de evadare. Eu scriam despre mașini și la un moment dat am fost pus din postura de șef de redacție să renunț la niște oameni. Perioada imediat următoare a fost tristă și atunci am început să scriu cronicile pe Facebook. Erau niște povestiri ale unor meciuri care au fost foarte bine primite.
23:35 La un moment dat, am ajuns cu nivelul de energie foarte jos și am spus că nu mai fac asta, dar atunci s-a făcut bulgărele cât casa.
25:59 Nevoile cititorilor vor fi reglate de modul în care va evolua tehnologia. Nu știu dacă titlurile de tip clickbait vor câștiga lupta, dar sper că în final nevoia oamenilor de a fi informați va prima în fața nevoii unor patroni de a face bani.
27:36 Suntem construiți pentru a fi informați corect. De fiecare dată când s-a întâmplat un „fake news” la nivel istoric, lucrurile s-au reglat în final și au câștigat băieții buni.
28:26 Eu am avut noroc de oameni care conduc o publicație online și care au înțeles că crescând vizitator cu vizitator prin calitate câștigi mai mult decât dacă pui filme cu pisica pe bicicletă și alte nebunii. Trebuie să muncești și să ții sus steagul, deși e greu și frustrant. Trebuie să-ți facă plăcere să faci un lucru și să-ți semnezi cu mândrie articolele.
30:40 Cred că fiecare om are o poveste de spus și de la fiecare om avem ceva de învățat. Primează calitatea întrebării. Cât timp întrebarea e corectă, ai ceva de învățat.
33:25 Despre interviuri. Am foarte puține întrebări. Vreau să discutăm cât se poate de liber și de relaxat.
36:15 Atunci când îi pui o tastatură în față, fiecare om are impresia că e scriitor. La fel cum atunci când se uită la meciuri, toți au impresia că sunt fotbaliști sau tenismeni.
38:50 Ceilalți care scriu pe mirceamester.ro aduc lucruri la care eu nu m-aș fi gândit niciodată. E o variație de idei din care câștigă cei care citesc, pentru că e greu să scrii despre aceleași lucruri de 500 de ori pe an.
39:49 Suntem niște oameni care scriu și care din asta își câștigă banii. Scriitorii profesioniști au scopul de a ajunge la cât mai multă lume.
41:40 În timpul meciurilor, scriu, fie că-mi notez niște idei sau că scriu efectiv. Foarte rar doar mă uit la un meci. Eu nu mă prea pot bucura de meciurile astea. Mi-aș dori să mă uit la sport ca înainte și la final să citesc o cronică scrisă de un nebun.
Unde poți asculta Zest:
Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl
Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅