Teodor Tiță este director de știri la Europa FM, scrie în Dilema Veche și are o experiență vastă în presa scrisă, în digial și la radio. A lucrat, printre altele, la BBC, Digi 24, Realitatea, TVRInfo și Hotnews.
Am vorbit cu Teodor despre cum este să fii jurnalist în România de azi și despre cum poți ajuta „partea bună a forței”. Mi-a spus și ce urmărește la un text bine scris și de ce militează pentru empatie. Play! ▶️
Au fost menționate:
Recorder
Decât o Revistă
Superscrieri
My Struggle, Karl Ove Knausgård
Jeffrey Eugenides
Michel Houellebecq
Note interviu:
02:10 E foarte greu să le spui unor oameni să nu mai disprețuiască alți oameni. […] Există idea că trăim o pre-revoluție și că trebuie să ne punem toți uniforma. Eu nu cred că trăim într-o pre-revoluție, cred că trăim în normalitate și aleg să văd cadrul general.
05:00 Am avut un interes natural de foarte mic pentru actualitate. Și am intrat în presă de frică. Aveam tentația să scriu literatură și mi s-a părut că mă pot camufla bine ducându-mă în actualitate. Actualitatea e destul de aridă, dar te poți juca pe ici, pe colo.
06:55 E o oarecare neliniște plăcută pe care ți-o calmezi cu scrisul. […] Frustratea vine din frivolitatea pe care o cer cei care dețin outlet-uri de online. Încă nu s-a lămurit un model de business și editorial pentru online. Toată lumea caută.
10:00 Cum „reparăm” presa mainstream? Transparența finanțărilor, problema fondurilor publice și ceea ce nu se discută niciodată: starea ziaristului român. […] Minerii care erau în grevă acum câteva săptămâni au mai multe drepturi decât ziaristul român. Ziaristul român este echivalentul unuia care acum 200 de ani culegea bumbac. Avem nevoie de Lincoln care să vină să elibereze ziaristul român.
15:20 Alegi să rămâi în presă. March or die. Cum te menții? Dacă poți să dormi noaptea, dacă ești mulțumit de tine, rămâi. Trebuie să accepți un anumit nivel al compromisului care este inevitabil și nu este specific românesc.
19:45 Sindromul Dumnezeu în presă: e o anume aroganță în care spui lumii nu numai ce se întâmplă ci și de ce se întâmplă. […] Trebuie să-ți menții umilința.
24:12 Dacă vrei să ajuți partea bună a forței, nu te feri să spui când face tâmpenii. Cu ce suntem noi diferiți dacă ne facem că nu-i vedem pe ăilalți? Nu suntem diferiți deloc, chiar dacă poate suntem mai simpatici, avem glume mai bune și ascultăm muzică bună.
25:50 Există multe zone neexplorate în presa română. Sunt curenți în societate nebăgați în seamă. […] România nu e doar Piața Victoriei, Pipera și cluburile de hipsteri. E mult mai mult de atât și nu se vorbește. Așa ne-am trezit cu Referendumul pentru redefinirea noțiunii de familie în Constituție.
30:27 Nu poți da vina pe public. Publicul alege din ce i se oferă. Responsabilitatea publicului ține de educație.
35:48 Antena 3 adesea se joacă într-un mod ticălos cu informația. Dar tot de la ei au ieșit tot felul de dezvăluiri care au fost confirmate. Problema lor este că nu lucrează cu ochii spre public, ci spre patron. Obții o struțocămilă de jurnalism cu militantism, care nu e ceva nemaivăzut. Nu există nicio redacție privată în lume care să ignore acționariatul.
37:24 [Ca parte din juriul Superscrieri] Caut relevanță și stil. Dacă pune cineva degetul pe semnătură, vreau să te recunosc. Asta fără să afecteze adevărul. Nu cred că stilul e mai important decât informația, dar te poți strecura frumos în text.
41:50 Cuvintele au o oarecare muzică. Trebuie să-ți alegi bine cuvintele. Ce cuvânt pui lângă alt cuvânt. Ele se potrivesc sau nu. Un text trebuie să curgă frumos, să simți nu doar subiectul, ci și pe omul care l-a scris.
43:45 Trebuie să crezi în subiect, în tine și să verifici cuvintele în dicționar. Trebuie să simți fluturi în stomac. Îți trebuie entuziasm, umilință și o poză în cap pentru cine scrii.
47:55 Facebook sau Twitter?
Unde poți asculta Zest:
Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl
Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅