Ștefan Mako: Suntem puțini, dar încercăm să facem lucrurile mai bine (Zest #15)

Ștefan Mako

Ștefan Mako este jurnalist de peste zece ani și a pus umărul la câteva dintre cele mai importante proiecte de jurnalism independent din România. După ce a lucrat în radio, presa scrisă și televiziune, a devenit co-fondator al Casei Jurnalistului și a făcut investigații pentru Rise Project. Astăzi, alături de Luiza Vasiliu și Victor Ilie, vrea să construiască cea mai mare redacție din România. Proiectul Inclusiv este încă la început și are nevoie de sprijinul vostru.

De ce e important să avem jurnalism de calitate, cât costă un reportaj și cum pot fi implicați cititorii în procesul de documentare și scriere, aflați din discuția cu Ștefan. Play! ▶


Au fost menționate:

Matthew Walker, Why we sleep
Mihnea Mihalache-Fiastru, Expres
Adi Schiop, Soldații 
Ștefan Baghiu
Nieman Lab
Columbia Journalism Review
Observatorul European de Jurnalism
The Membership Puzzle
Luiza Vasiliu, Cazul Burnei


Note interviu:

1:50 Mi-a plăcut să scriu dintotdeauna. Am scris de când eram mic. Am ajuns la Facultatea de Jurnalism printr-un șir de accidente. A fost o decizie impulsivă, dar am avut noroc.

4:30 Am devenit jurnalist fix în vârful crizei. Foarte mulți jurnaliști au renunțat din cauza instabilității financiare, a presiunilor politice, a cenzurii. Eu nu m-am lăsat pentru că mi-am găsit cumva mereu un drum.

5:30 Acum am un rol nou, de manager de presă, și asta mă obligă să învăț multe chestii noi și să folosesc tot ce am învățat ca reporter ca să fac un cadru pentru alți tineri reporteri să scrie mai bine decât am făcut-o eu.

6:15 Despre cum a luat naștere proiectul Inclusiv.

8:30 Am avut deja întâlniri cu cititorii la București și la Cluj. Am vrut să testăm dacă cititorii sunt pregătiți să înțeleagă procesul jurnalistic și avem confirmarea că da. Oamenii pot genera idei foarte bune la care noi nu ne-am putea gândi.

12:20 Ce citești acum pe site despre Inclusiv este rezultatul unei colaborări foarte mari și a unei editări colective.

14:45 Noi transparentizăm procesul nostru de lucru, astfel încât să lăsăm cât mai puțin loc de interpretare. Apoi, foarte puține redacții îți permit să intervii în politica lor editorială.

19:30 Un reportaj poate să coste de la câteva sute de lei, la câteva mii de lei. Am făcut un calcul la Rise Project în 2017 și un material publicat de noi atunci era undeva la 3000 de euro.

20:15 Unul dintre principiile noastre este să lăsăm conținutul Inclusiv gratuit pentru oricine. Avem atât de puțin conținut jurnalistic de calitate încât este absurd să nu-l lași la liber.

23:50 Cel mai ușor ajungi în casele oamenilor atunci când subiectele tale sunt suficient de importante. Cred că trebuie să fim un pic mai inteligenți și să găsim metodele prin care materialele noastre să fie suficient de relevante încât și televiziunile să nu aibă de ales și să le preia.

27:10 E o perioadă complicată și suntem toți vulnerabili la fake news. Cultura fake news-ului proliferează pentru că oamenii sunt programați să fie de acord cu chestiile care le confirmă credințele. Asta este una dintre marile provocări ale jurnalismului de azi.

28:35 Avem nevoie de presă pentru igiena societății. Eu sunt optimist. Presa din România e tot mai profesionistă. Suntem puțini, dar încercăm să facem lucrurile mai bine.

30:10 Sunt atât de multe probleme și soluții de pus în practică încât cred că nici nu mai are sens conceptul de competiție.

33:10 Din perioada în care țineam un jurnal, am adunat vreo 200 de pagini care sunt un fel de backstory a carierei mele de jurnalist.

35:00 Măsura talentului și a lizibilității vine atunci când ești citit.

36:10 Fără lectură e imposibil să-ți perfecționezi scrisul. Cu cât citesc mai mult, cu atât îmi dau seama ce tehnici pot folosi în scrisul meu. Nu doar capodoperele te învață să scrii bine.

38:50 Avem acest impuls, noi ca scriitori, să ne demonstrăm talentul de magi ai cuvântului și asta ne strică mai mult scrisul decât ni-l îmbunătățește.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *