Ovidiu Eftimie: Scrisul bun are succes (Zest #16)


Ovidiu Eftimie este jurnalist și redactor la Times New Roman, cea mai citită publicație de umor din România, blogger pe eftimie.net, unul dintre cele mai populare bloguri românești, și autor al romanelor Arhanghelul Raul și Bacalaureat. Scrie cu umor și ironie și este cunoscut pentru părerile sale incisive. Și are astfel de păreri și despre scris.

Am vorbit despre scrisul ca meserie, umor, planuri editoriale, political (in)correctness și Game of Thrones 🐉. Play! ▶


Au fost menționate:

Radu Beligan, revenire de senzație pe scena Teatrului Național, în rolul lui Yorick
Vlad Mușatescu
Rodica Ojog Brașoveanu
Haralamb Zincă
Jaroslav Hasek
I.L. Caragiale, O scrisoare pierdută, regie Liviu Ciulei 
Mark Twain
Jerome K. Jerome
Karel Čapek
Aziz Nesin
Art Buchwald
Daniil Harms
Dumitru Solomon, Desene rupestre
Radu Stanca, Gâlceava Zeilor
Mircea Cărtărescu, De ce iubim femeile


Note interviu:

2:20 Despre procesul de scris de la Times New Roman.

6:35 Sunt foarte puțini oameni care scriu umor cu adevărat, dar multă lume crede că e ușor și o face prost. Trebuie să muncești mult și să citești mulți oameni din domeniul ăsta.

8:20 Noi (românii) nu facem haz de necaz. Râsul presupune să privești cu detașare, dar noi luăm lucrurile foarte în serios.

10:40 Oamenii care lansează ideea că în România nu se poate trăi din scris chiar nu pot trăi din scris pentru că nu știu să scrie. Eu scriu în fiecare zi și trăiesc din scris. Informația care se tot propagă este că românii nu citesc. Cum ar fi să zică cei de la fabrica Dacia, dacă nu vând, că românilor nu le plac mașinile?

12:30 Lumea citește autori români. Îi citește pe Godină, Cărtărescu și Irina Binder.

13:55 Trebuie să ai un model comunicațional atât de bun încât să atragă cât mai multe persoane. Avem 500 de ani de scris în care s-a lucrat și s-au stabilit niște reguli. În continuare, avem oameni care nu înțeleg că, pentru a scrie, trebuie să cunoști meseria foarte bine.

15:10 Trebuie să termini cu teoriile imbecile care există pe la noi cu „eu scriu pentru artă, eu scriu cum îmi vine”. Nu există așa ceva.

16:10 Limba română oficială a murit în 1956 când s-au făcut ultimele modificări la ea. Noi acum vorbim altă limbă. Folosește o comunicare simplă, transmite ce ai de transmis și nu te mai crampona de cuvinte precum „publicitar”.

17:00 Motivul pentru care se scrie prost este pentru că nimeni nu atrage atenția că scrisul bun are succes. Nu există scriitori care să scrie chestii bune și să nu aibă succes. Sunt excepții de la regulă.

20:00 Scrisul e o meserie grea. Când te apuci să scrii, te poticnești, nu merge, nu-ți place. Fiecare carte scrisă a fost un efort. Intri într-un teritoriu necunoscut.

22:30 Aș vrea să vând o carte în 20.000 de exemplate într-un an. În România, înseamnă că e o carte bună.

23:50 Dacă vrei să scrii și dacă trăiești din scris, trebuie să exersezi. Facebook a dat posibilitatea multor oameni să scrie zilnic. Acei oameni învață să scrie și au un feedback instantaneu. Este o revoluția a scriiturii. În condițiile astea, trebuie să scrii mai bine, mai interesant.

27:00 Proiectele de tip jurnalism independent nu funcționează pentru că oamenii de acolo sunt ideologizați, sunt sensibili la materiale virate pe sub mână și nu au învățat scrierea jurnalistică. Trebuie să aducă un colonel bătrân care să-i ajute.

32:00 Times New Roman are niște reguli majore: textele sunt scurte, nu facem clickbait și avem un număr de texte pe zi. Noi respectăm o rețetă. Suntem fiecare cu damblaua lui, dar, în acest context, trebuie să scriem într-un anumit fel.

34:50 Dacă nu scrie nimeni, dacă tace toată lumea din gură, ne întoarcem în comunism. E mai bine acum. Când te exprimi liber, jumătate din ce vei spune vor fi prostii, dar e mai bine decât să spui sută la sută ce trebuie.

36:10 De ce a avut succes Game of Thrones și cine ar merita să câștige jocul.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *