Te scutesc de următoarele 500 de cuvinte. Nu-ți fură nimeni ideea.
Există o frică printre cei care vor să pornească o afacere că în momentul când ies cu ea pe piață o să sară șacalii și-o să pornească zece afaceri la fel. Pentru mulți (studiu bazat pe o documentare personală limitată și pur subiectivă), pare una dintre grijile principale. De fapt, e o grijă absurdă.
Prima dată l-am auzit pe Seth Godin combătând senzația că cineva o să-ți fure ideea. Seth zice că ideile sunt o resursă nelimitată. Mulți au idei, puțini le pun în aplicare. Mai mult, dacă ai avut o idee, vei mai avea cu siguranță și alta (ba chiar e indicat să nu te oprești la una). Nu trebuie să te cramponezi de ideea ta unică, ci de ce faci s-o transformi în realitate. Să afli dacă e fezabilă. S-o crești. Aia e partea problematică (și de aia nu prea se bagă lumea la furat).
Subiectul a apărut și la Noua generație de antreprenori #12, la care am fost săptămâna trecută. Cineva din public i-a întrebat pe invitați: Cum îți protejezi ideea? Răspunsurile au mers în două direcții. Mihai Bocai, CEO Evonomix, a spus că cel mai bun mod să-ți protejezi ideea este să o faci suficient de mare încât să nu poată fi copiată. Dorin Boerescu, CEO 2Performant, a insistat că nu o să-ți fure nimeni ideea pentru că idei sunt peste tot, dar cu execuția e mai dificil.
Vezi lumea înghesuindu-se să pornească afaceri? Și dintre cei care chiar încearcă, câți reușesc să treacă de primii pași? Să ai o idee e partea ușoară (e plin internetul de ele). Apoi trebuie să găsești timp, bani și oameni să o pui în aplicare. Trebuie să-ți tocești coatele. Să riști să eșuezi. Să fii pe pierdere o perioadă bună. Să te îndoiește de tine de o mie de ori. E greu să pui o idee în aplicare și cred că trebuie să-ți fie mai frică de tine decât de alții.
Chiar și dacă ideea ta e remarcată de o companie mai mare, cu resurse să o “fure”, sunt slabe șanse să se bage. Firmele au propriile departamente de R&D și propriile idei, planuri și bugete. Dacă o să fii vreodată suficient de bun să le ameninți în vreun fel poziția, e mai ușor să te cumpere.
Sigur, nu zice nimeni să nu-ți iei măsuri de precauție. Dacă dezvolți o tehnologie, o invenție, dacă ai ceva cu adevărat unic în mână, vorbește cu un avocat și protejează-ți creația. Dar nu te crampona de asta. Nu-ți pierde energiile uitându-te cu frică în jur.
Cel mai probabil, ideea ta nu e unică. Nici măcar genială. Nu vrea nimeni să ți-o fure. Și asta e ok. Pentru că e ideea ta și tu singur îi vezi potențialul. Tu știi exact de ce e bună și cum s-o transformi în ceva super mișto. Bagă mare!
Cel mai prost articl, dupa ce ca e furat de pe un al blog, mai e si cretin.
Protejativa ideiie, cu serviciul de la OSIM „Plicul cu Idei”, ca penstru asta s-a infiintat, si folositi contracte de confidentialitate cu partenerii si investitorii.
Lucian, când acuzi de furt e frumos să aduci și o dovadă. Altfel, noi să fim sănătoși.