Andreea Giuclea: Experiența te ajută să depășești frica (Zest #40)

jurnalism sportiv


Andreea Giuclea spune povești din sport în Decât o Revistă, pe Lead.ro și într-un newsletter lunar.  Îi place să descopere contextul, să se uite dincolo de declarații și să câștige încrederea celor despre care scrie. A intervievat sportivi cunoscuți, precum Simona Halep, Cristina Neagu sau Andreea Răducan, iar, în 2018, a publicat Neînvinșii, un volum care adună portretele a cincisprezece sportivi români și străini. Recent, a fost runner-up la European Press Prize, categoria Opinie, cu Goluri mai multe, glezne mai fine, un eseu despre cum sunt văzute femeile în sport. Pe lângă rolul de reporter, Andreea se ocupă și de strategia de comunicare a The Power of Storytelling, una dintre cele mai îndrăgite conferințe de la noi.

Am vorbit cu Andreea despre frici, despre rolul femeilor în jurnalismul sportiv și despre cum poți să devii un scriitor mai bun. Play! ⚽️


Note interviu:

  • Nu am avut curaj să dau la Facultatea de Jurnalism pentru că un eșec mi-ar fi confirmat că nu am talent și nu știam cum să gestionez asta atunci. Mi-a luat mult timp să mă consider jurnalist.
  • Nu sunt mulțumită de primele drafturi și trebuie să rescriu de multe ori până pot arăta cuiva. Cred că scrisul poate fi îmbunătățit dacă te pasionează.
  • Am scris mai întâi în domeniul ONG, CSR – un mediu mai blând, unde mi-am putut exersa scrisul.
  • Am făcut internshipuri în redacții sportive, dar nu m-am regăsit în acel mod de a face jurnalism. Era mult accent pe știri, declarații, mult fotbal și clickbait. Nici nu mă vedeam luptându-mă cu alți reporteri pentru declarații.
  • L-am cunoscut pe Cristi Lupșa la un curs de creative writing și am aflat de jurnalismul sportiv narativ. Am început să caut povești despre care să pot scrie în aceeași manieră și, după câteva luni, am publicat primul text în Decât o Revistă despre Florin Mergea.
  • E important să le câștigi încrederea celor pe care îi intervievezi. Cu sportivii e mai greu pentru că sunt obișnuiți ca presa să le deformeze declarațiile, să le scoată din context.
  • Pentru materialele mai lungi, pot petrece și câteva săptămâni vorbind cu sportivii și cu cei din jurul lor.
  • Feedbackul mă ajută foarte mult. Nu aș putea să scriu genul ăsta de materiale fără ghidaj, atât de la editor, cât și de la colegii din redacție.
  • Cel mai important e să te așezi la birou și să scrii, chiar dacă nu îți place ce iese.
  • A trebuit să provoc discuțiile despre experiența femeilor în sport, pentru că nu suntem obișnuiți să vorbim despre asta. Femeile nu prea sunt luate în serios în sport. E un domeniu predominant masculin, și la fel e și în presă.
  • E important să vezi oameni care tine acolo unde ești ca să simți că e locul tău. Acum se aude foarte mult perspectiva masculină. Mi se spune că asta se cere pentru că audiența e una masculină. Accesul femeilor la sport este determinat și de modul în care vorbim despre ele.
  • The Power of Storytelling m-a ajutat mult să capăt încredere și să-mi fac munca mai bine. Am văzut că și invitaților le e greu de multe ori, dar că depășesc obstacolele și că fac lucruri incredibile.
  • Practica și experiența te ajută să depășești frica. Am în continuare emoții, dar sunt mai ușor de gestionat.
  • Dacă vrei cu adevărat să fii jurnalist, îți poți găsi locul, nu trebuie să faci neapărat ce fac ceilalți.

Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
YouTube http://bit.ly/33nKWTj 
Pocketcasts https://pca.st/7ss0

CastBox http://bit.ly/2UZRjdc
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅ și să dai mai departe, dacă ți-a plăcut 🎈

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *