Recomandări din 2017: cărți, filme, muzică și ce-a mai intrat

Bune, rele, am venit cu ele: recomandările din 2017. Poate vreți să aveți ceva de citit, ascultat sau văzut de Sărbători. Sau ceva de ignorat pentru că v-ați săturat de articole de retrospectivă. Oricum ar fi, am adunat mai jos ce-am găsit mai bun în anul ce-a trecut.

Drum bun spre casă, spor la cozonac și un 2018 cu sens!

Ce-am citit anul ăsta (și recomand)

Shoe Dog, Phil Knight

Biografia lui Phil Knight, fondatorul Nike, se citește ca un roman. E o poveste despre o luptă de decenii pentru a pune pe picioare o afacere – azi una dintre cele mai de succes din lume. Am scris mai multe despre carte, aici. 

Rework, Jason Fried și David Heinemeier Hansson

Tot de la doi fondatori (Basecamp) vine și Rework, o carte care se citește rapid și care îți reamintește nu trebuie să respecți regulile, dacă nu vrei. Că poți începe o afacere și fără un plan clar. Că poți face lucrurile așa cum crezi tu de cuviință. Că nu trebuie să amâni. Tot ce trebuie să faci ca să obții *insert dream* e să te apuci azi. Sună motivațional. Este. Dar nu la modul ăla grețos de citate pe Facebook, ci la modul „doi oameni care știu despre ce vorbesc  îți spun să ridici odată fundul de pe canapea.” Am scris despre Rework aici.

Războiul sfârșitului lumii, Mario Vargas Llosa

O lectură cruntă. Nu mă dau în vânt după războaie, iar cartea e un câmp de luptă. Am ieșit totuși învingătoare, odată cu grupul de cerșetori, răufăcători și prăpădiți care se încheagă în jurul Profetului și înfruntă armata braziliană. Inspirată din fapte reale, cartea e despre cum se formează o religie, despre cum pasiunea face mai mult decât arma și despre atrocitatea războiului. Nu toate lecturile trebuie să fie ușoare.

Cosmos, Carl Sagan

Cosmos e una dintre cele mai cunoscute și recomandate cărți despre Univers, scrisă de unul dintre cei mai cunoscuți cosmologi. Cartea e atât de populară pentru că Sagan e, dincolo de toate, un povestitor excelent. Informațiile științifice sunt prezentate accesibil și puse într-un context filosofic. Afli despre galaxii, supernove și teoria relativității, dar îți pui și întrebări despre umanitate, locul nostru în cosmos și trecutul și viitorul speciei. Oricine e pasionat de subiect va ști cele mai multe dintre informațiile din carte, dar rămâne o lectură plăcută. Ca o poveste de seară, lângă un foc de tabără, cu ochii în stele.

Alte lecturi

Vă recomand seria de interviuri cu anpreprenori din Upgrader Community. Am rezonat în special cu cel al Ancăi.

M-au surprins ingeniozitatea subiectului și informația din spatele Fantastic Beasts and How to Rank Them.

Iar despre povestea Danielei din Cei care pleacă și cei care rămân mi-e greu să spun ceva. Citiți-o și voi.

Radio killed the video star

În tren, avion și pe oriunde mai e de pierdut vremea, ascult podcasturi. Și deși anul ăsta mi-au trecut prin urechi ceva mai puține ca în anii trecuți, sunt câteva care m-au marcat:

Love + Radio – The Boys Will Work It Out

O poveste ciudată despre Lord of the Rings, fetișuri și iubiri neconvenționale.

Radiolab – Match Made in Marrow

Un donator de măduvă osoasă cunoaște persoana pe care a salvat-o de la moarte. Împreună decid să-și spună povestea. Fiecare cum poate.

DoR – Pe bune

Aici vă voi recomanda tot podcastul. Pentru că e bine să ascultăm și voci autohtone și pentru că sunt fan tot-ce-face-DoR.

Un interviu cu Lars și Dave

După lupte seculare care au durat trei ani, anul ăsta am reușit să-i văd pe Foo Fighters la Rock Werchter. Sunt subiectivă, că-mi place Dave, dar când doi rockeri legendari se întâlnesc și povestesc, eu zic că trebuie să ne uităm.

Top 50 2017

În spirit de turmă, m-am luat după câțiva prieteni care fac un top 50 cu muzica din ultimul an. Și a ieșit topul de mai jos. Rog nu aruncați cu pietre pentru Despacito. E doar un un cover și e bun 🙂.

Pe unde-am umblat

N-am apucat să scriu despre toate locurile pe unde-am fost anul ăsta. De exemplu, am petrecut jumate de zi în Dubrovnik și m-aș mai întoarce. La fel și în Mykonos, cu străzile și casele lui albe și un albastru infinit în jur. Sper ca la anul să am iar ocazia să văd un pic din lume și să fiu mai silitoare cu scrisul. Am pus totuși pe ălălalt blog câteva cuvinte despre niște munți faini tare de la noi:

Patru zile în Retezat

Iarna pe uliță în Munții Baiului

Valea lui Stan – lejer, de toamnă

Filme, seriale și popcorn

Să nu faceți greșeala să vă luați popcorn cu zahăr. E oribil. Atât am avut de zis. Acum câteva recomandări:

Hidden Figures

Filmul preferat al anului. Bazat pe fapte reale, filmul spune povestea unui grup de femei de culoare care au fost în spatele primelor misiuni NASA în spațiu. Excelent de văzut de Sărbători sau oricând altcândva.

Gerald’s Game

Un thriller bazat pe o poveste de Stephen King. Te-ai gândi că un film în care trei sferturi din timp te uiți la o femeie singură, legată de pat, e plictisitor. Nope.

1922

Un alt film bazat pe o poveste de Stephen King. Destul de previzibil, dar nu e făcut să suprindă. E făcut cu morală, oricât de morbidă ar fi ea.

Hasan Minhaj: Homecoming King

Un show de standup comedy savuros. Cel mai bun pe care l-am văzut în mult timp. Și unul care livrează glume bune de la un capăt la altul. Îl găsiți pe Netflix.

Big Little Lies

După mine, cel mai bun serial al anului. Poveștile mai multor femei legate nod de o crimă cu autor necunoscut. Soundtrack foarte bun, actorie de zile mari și un final perfect. Aproape că-mi pare rău că au decis să facă și sezonul doi.

American Crime Story

Foarte bun a fost și primul sezon din American Crime Story, care spune povestea faimosului proces al lui O.J Simpson. „If it doesn’t fit, you must acquit!”

Sing 

Și dacă vă plac animațiile, musai să vedeți Sing. Adorabilă treabă.

De gândit 

Pe primul l-am sharuit și în alt articol, dar vreau să reiau și să închei cu două speech-uri TED care abordează un subiect de actualitate: inteligența artificială, dezvoltarea ei și, cu ocazia asta, meditația asupra propriei noastre umanități.

 

 

Ce-o fi fost și ce-o mai fi, vă recomand tradiționalul…

Primește pe mail noutățile de pe BlacuSens: articole relevante și episoade Zest Podcast.

plus ebookul 21 de formule pentru titluri care atrag trafic

minus bla-bla inutil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *