Te-ai gândi că felul în care scrii contează doar dacă lucrezi în domeniu – dacă ești jurnalist, content writer, copywriter sau orice altceva implică scrisul zilnic. Dar scrisul ne spune atât de multe despre o persoană, încât ar putea fi folosit cu succes ca test de angajare pentru orice job. O spun fondatorii unor companii de succes, a căror meserie nu are nicio legătură cu cea de scriitor.
Ascultam ieri un interviu cu Jason Fried, CEO Basecamp, în care povestea că abilitatea oamenilor de a scrie clar este esențială pentru el. Toți cei care vor să lucreze la Basecamp, indiferent de poziția pentru care candidează, trebuie să dea un test care implică scrisul. De exemplu, designerii care ajung în ultima fază a interviului primesc un proiect pe care apoi trebuie să-l prezinte în scris. Fried vrea să vadă că cei care vor lucra la ei în echipă sunt capabili de coerență, claritate și persuasiune.
„În multe companii se lucrează la distanță, iar oamenii scriu din ce în ce mai mult. Fiecare trebuie să comunice cu el însuși, cu echipa și cu clienții. Iar unul dintre lucrurile cele mai ineficiente și frustrante este să nu poți scrie clar. Dacă nu scrii clar, vei fi nevoit să răspunzi la întrebări și să pierzi de 2-3 ori mai mult timp,” explică Fried.
„Îți poți da seama încă de la primul email dacă cineva gândește clar, dacă e prietenos și dacă își poate susține ideile. Dacă ești atent, lucrurile astea sunt evidente. Pentru noi, cât de bine scrie cineva s-a dovedit a fi un indicator clar de succes,” mai spune fondatorul Basecamp în discuția cu Tim Ferris.
Ferris, la rândul lui, amintește că mai sunt companii care aplică aceeași filosofie. Matt Mullenweg, CEO Auttomatic (compania mamă a WordPress), insistă ca toate interviurile de angajare să fie făcute în scris și crede că scrisul este una dintre abilitățile cele mai importante pe care le poate avea cineva – chiar și programatorii.
De ce e atât de important cum scrie cineva? În cuvintele lui Mullenweg, „pentru că felul în care scrii oglindește felul în care gândești„. „Și dacă să gândești clar înseamnă să scrii clar, poate dacă învăț să scriu mai bine, învăț să și gândesc mai bine”.
Tu evaluezi oamenii după felul în care scriu? Și ești suficient de atent la ce imagine proiectezi atunci când scrii?