Iulian Tănase: Trebuie să scrii, să citești și să trăiești (Zest #3)

Zest Podcast

Iulian Tănase are peste 20 de ani de când a publicat prima carte. Au urmat mai multe volume de poezie și proză, cărți pentru copii și recunoașterea talentului său și în străinătate. Pe lângă cariera de autor și cea de jurnalist la Academia Cațavencu și Kamikaze, el este și cunoscut și ca realizator de emisiuni la Radio Guerrilla.

Cum a ajuns scriitor copilul pasionat de fotbal, căruia nu-i plăcea să citească? Există talent înnăscut sau poate fi învățat? Ce înseamnă să scrii bine și cum e să publici primele cărți? Am vorbit cu Iulian despre toate astea, dar și despre ce mai găsim bun în piață la Obor.


Au fost menționate:

Iubitafizica
Oase migratoare
Manualul îmblînzitorului de cafele
Teoria tăcerii
Experimentul MAMATATA
Aventurile lui Sacha in Castelul Fermecat
Aparitii de spirite si semne prevestitoare, Aniela Jaffé
Să nu mă părăsești, Kazuo Ishiguro
Trilogia fiordurilor, Jón Kalman Stefánsson
Ken Robinson


Note interviu:

3:18 Nu-mi plăcea să citesc când eram mic și nu aveam nicio treabă cu scrisul.

3:54 Scrisul a apărut din joacă inițial. […] Nevoia reală a venit în liceu, în clasa a X-a. Era spre sfârșitul iernii, ningea și vedeam fiecare fulg ca pe o ființă care cădea din cer și atunci am scris o poezie. […] Stările erau autentice. Multă vreme am scris poeme proaste, dintr-o nevoie reală. Nu aveam experiență la scris și nu citisem suficient.

6:39 Dacă vrei să scrii bine trebuie să scrii, să citești și să trăiești. Trebuie să ai experiențe de viață din care să-ți sustragi substanța a ceea ce scrii.

8:20 Devii talentat pe măsură ce muncești. E greșit să te bazezi prea mult pe talent și să-ți imaginezi că poți să scoți cărți din mânecă. La capodopere ajungi cu foarte multă muncă.

9:20 Dacă simți că există ceva, un mic sâmbure care te împinge la masa de scris, trebuie să ai grijă și să te duci în întâmpinarea lui.

11:30 Mie îmi place să rescriu texte, e ceva ce nu mă obosește niciodată. Asta pentru că fac din pasiune lucrurile, nu simt nicio corvoadă. 

12:17 O poveste nu e niciodată terminată. Pur și simplu te oprești, pentru că altfel ar continua la nesfârșit.

12:44 Una dintre problemele pe care le-am observat este că după ce termină un curs de scris, cursanții nu-și dau teme singuri. Parcă rămân suspendați deasupra unui vid. Nu reușesc să vadă în realitatea imediată subiecte care există. Apoi mai există probleme de construcție și de vocabular. Oamenii își imaginează că atunci când scrii trebuie să folosești cuvinte prețioase, sofisticate, de parcă marea literatură ar fi făcută din cuvinte mari. Nu, cuvintele sunt aceleași, important e cum le folosești și așezi într-o frază.

14:36 Se ajunge foarte greu la simplitate și la claritate. Începătorii vor să fie sofisticați, când de fapt lucrurile sunt foarte simple. 

15:20 Nu citind cărți despre scris devii scriitor bun, ci scriind pur și simplu. Nu o să-ți iasă de la început și e normal să nu-ți iasă din prima.

18:40 Fiecare subiect are propriul său timp de care are nevoie ca să se coacă. Este frumos să locuiești mult timp cu o idee în cap. Eu nu-mi părăsesc niciodată cărțile la care mă gândesc și pe care vreau să le scriu.

26:02 Din fericire, nimeni nu ne obligă să scriem. În momentul în care ești obligat, devine sufocant și nu poți să te bucuri cu adevărat. E o pasiune, dar o pasiune pe care eu mi-am pus-o la treabă. Eu muncesc pentru asta, în ritmul meu.

27:50 Scriitorul are nevoie de o anumită singurătate, de un anumit spațiu. Atunci când ești băgat cu mintea acolo, nu prea ai aderență la realitate.

32:10 Problema e că nu prea se citește. Tirajele sunt mici. Nu poți să-ți pui problema ca scriitor să trăiești din cărți. La un tiraj de 500 de exemplare la o carte din poezie, cam câte joburi îți trebuie să supraviețuiești? Totul pornește de la sistemul de învățământ și e o problemă foarte veche.

34:07 Mi-a fost foarte greu cu primele cărți, în 1999. Aveam 25 de ani, am publicat prima carte pe banii mei, a fost un chin.

36:00 Niciun editor nu se bate pe cărțile de poezie pentru că nu se vând. Drumul e greu de zero la nici nu știi cât.

37:55 Cel mai sănătos este să-ți pese în egală măsură și de criticile pozitive și de cele negative. E o mare capcană să te lași furat de laude.

39:10 Zece ani de zile nu am avut curajul să deschid cartea mea de debut pentru că mi se părea îngrozitor de proastă. Important e că am învățat, de la mine în primul rând, că scrisul se învață.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *