Jerry Seinfeld, despre scris: Rutină, rescris, recompensă

sfaturi despre scris

Mă așteptam ca un interviu cu Jerry Seinfeld să fie despre stand-up comedy, despre serialul care a făcut istorie în anii ’90 și despre cea mai recentă carte a comedianului, Is This Anything, în care adună cele mai bune materiale din cariera lui. Dar interviul lui Tim Ferris cu Seinfeld a fost, mai presus de toate, despre scris. Sfaturi de scris de la comedianul meu preferat? Yes, please!

Comedia este, în esență, despre scris, spune Seinfeld. Trebuie să scrii în fiecare zi, să retușezi, să testezi în fața audienției și să te întorci la masa de scris. Dacă nu înveți să scrii, nu supraviețuiești.

Într-un interviu acordat New York Times, Seinfeld descrie obiceiul zilnic: își ia cafeaua, caietul și notițele și scrie. Dacă nu poate să scrie, nu scrie, dar nici nu se ridică de acolo. E o disciplină care îl ajută să se organizeze și să-și ridice moralul.

sfaturi de scris

În interviul cu Tim Ferriss, Seinfeld povestește mai multe despre rutina sa:

  • are pe masă 15-20 de pagini de texte în diferite stadii de evoluție și o agendă cu observații cu care nu știe ce o să facă, dar care i se par interesante;
  • sesiunile sunt bine definite: știe la ce o să lucreze și cât o să dureze;
  • trece prin două faze: cea creativă, în care poate să scrie orice, și cea de rescris (care are o proporție de 95%);
  • nu vorbește niciodată cu nimeni despre ce a zis în ziua respectivă, pentru că nu vrea să-și strice bucuria de a fi dus la capăt ce și-a propus cu un feedback posibil negativ.
sfaturi de scris
Restaurantul din Seinfeld, unul dintre cele mai de succes sitcomuri din toate timpurile. Sursă foto: Flickr

Seinfeld spune că scrisul e cel mai dificil lucru pe care îl poți face, și nimeni nu-ți zice asta. De asta ai nevoie de un sistem. Nu-l poți face oricum. El povestește din experiența fiicei lui. „Voi scrie toată ziua”, i-a spus ea tatălui. „Nu, nu vei scrie toată ziua. Nimeni nu scrie toată ziua, e o tortură. Propune-ți să scrii o oră”, a fost sfatul lui. „Nu te așeza la masa de scris fără ceva clar de rezolvat și un punct final vizibil. Trebuie să știi că la ora cutare vei lăsa pixul și te vei putea ridica. E recompensa ta pentru că ai stat acolo și ai scris”, a continuat el. Dacă nu poți scrie o oră, scrie treizeci de minute. Găsești ceva ce poți face și fă-o.

Acceptă-ți mediocritatea. Nimeni nu e grozav. „Știi cine e grozav? Cel care muncește foarte mult. E o chestie de cantitate”, spune Seinfeld, care povestește că, după o dezamăgire profesională, s-a ambiționat și, în loc să scrie trei zile pe săptămână, a trecut la șapte.

Măsoară ce faci. Cât ai scris în ultima săptămână sau lună? Dar în ultimul an? Seinfeld a povestit în trecut că are pe perete un calendar mare, în care marchează cu un X roșu fiecare zi în care a scris. Cu cât are un lanț mai lung de X-uri, cu atât e mai bine.

Jerry Seinfeld

Ce se întâmplă când nu are inspirație? Dacă stă la masa de scris douăzeci de minute și nu iese nimic, știe că ceva nu e în regulă. Seinfeld își recuperează energia prin exerciții fizice (în special cele cu greutăți) și prin meditație transcedentală. La 66 de ani, Seinfeld încă are episoade depresive, dar crede că ele vin la pachet cu o minte creativă. A învățat să și le gestioneze: „Nu e nimic în viață ce nu poate fi rezolvat prin mișcare, meditație și scris”.

Ce faci dacă respecți toate astea și tot nu-ți iese? Nu contează, zice el. Important e să faci efortul. Chiar dacă iese pe scenă și rezultatul e un 4 din 10, se felicită. A încercat.

Dacă îți place Seinfeld și dacă rezonezi cu ideile de mai sus, merită să asculți tot interviul. Și dacă vrei să auzi mai multe sfaturi despre scris cu autori autohtoni, ascultă Zest Podcast.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *