Ne antrenăm la Draft, un atelier de scriere compulsivă

atelier de scriere

Iar n-am scris.

Iar a rămas povestea nespusă, ideea doar la mine în cap, site-ul pustiu și foaia goală.

Dacă te-ai săturat de refrenul ăsta, te așteptăm la Draft, spațiul unde îți antrenezi scrisul.

Draft este o întâlnire online lunară cu susținătorii Zest Podcast care vor să treacă de la vorbe la fapte. La Draft poate participa oricine dorește să-și antreneze mușchiul scrisului. Ne întâlnim și scriem împreună, indiferent de nivelul de experiență sau tipul de scris pe care vrei să-l practici.

Pentru cine este Draft?

Draft este pentru tine dacă:

 • Vrei să-ți faci un obicei din a scrie
 • Te ajută structura sau o temă dată
 • Ai o idee la care vrei să lucrezi, dar nu găsești niciodată timp, chef sau inspirație
 • Ți-ar plăcea să faci parte dintr-o comunitate de oameni pasionați de scris
 • Suferi de sindromul impostorului, perfecționism sau [insert frică/scuză]

Ce scrii?

Poți scrie orice dorești: proză, poezie, articol de blog, o pagină de jurnal, un newsletter sau orice alt text cu sau fără cap și coadă.

Poate fi o idee oarecare sau o continuare a ceva ce ai deja în lucru.

Tu alegi. Important este să scrii.

Dacă nu ai inspirație, primești o temă la începutul fiecărei întâlniri.

De ce să participi?

Îți creezi un obicei și scapi de vina lui „iar nu am scris”

Scrisul e ca sportul. Ca să alergi un maraton, trebuie mai întâi să te încalți și să faci primul kilometru. Nu ne propunem să alergăm maratoane – deși nu oprim pe nimeni -, ci să ne bucurăm de exercițiu și beneficiile lui, fără prejudecăți, critici și frici.

Scapi de foaia albă și acumulezi texte și experiență

Foaia albă e intimidantă, așa că e important să începi. Draft te ajută să ai prima ciornă, și a doua, și a treia, și așa mai departe. Indiferent ce vrei să faci cu ele – că vrei publici o carte, să crești un blog sau doar să vezi ce iese când încerci să scrii constant – după mai multe întâlniri vei avea, inevitabil, un număr de texte pe baza cărora să construiești mai departe.

Te bucuri de susținerea unei comunități

Scrisul e solitar, însă ajută să știi că alții trec prin aceleași provocări, că ai aproape un grup de oameni cu interese similare și că indiferent de direcția în care „alergi”, cineva te va susține de pe margine. Parafrazând un cunoscut imn microbist, „you’ll never write alone”.

Când ne întâlnim?

Ne întâlnim online, lunar, de la 9:00 la 10:30. Întâlnirile din 2024 au loc pe:

12 ianuarie
9 februarie
8 martie
19 aprilie
10 mai
7 iunie
5 iulie
2 august
13 septembrie
11 octombrie
8 noiembrie
6 decembrie

Dimineața avem mai multă energie și inspirație, și sperăm că vinerea este o zi suficient de lejeră pentru a face loc în program unei sesiuni de scris.

Între timp, ținem legătura cu participanții print-o comunitate dedicată pe Slack.

Cum arată o întâlnire?

Întâlnirile au un format simplu, axat pe scrisul efectiv:

9.00-9.10 – Prezentări scurte: cine suntem și ce ne-am propus să scriem.

9.10-9.20 – Tips & tricks și tema de scris a zilei, pentru cei care nu au deja o temă sau idee.

9.20-10.10 – Timp dedicat scrisului. Fiecare se concetrează pe textul propriu.

10.10-10.30 – Concluzii: cum a mers, ce obstacole am întâlnit, cum am trecut peste ele, cu ce idei rămânem.

Scopul întâlniriloir nu este critica sau feedback-ul pe text, ci exercițiul. Cei care doresc să ceară feedback, pot face asta într-un grup de discuții dedicat participanților Draft.

Cum participi?

Participarea se face printr-o contribuție lunară de 9 euro prin pagina Patreon a Zest Podcast:

 • Intri pe patreon.com/zestpodcast
 • Alegi nivelul de susținere Super fan și urmezi pașii.
 • Cât timp ești susținător, primești pe email detaliile pentru fiecare întâlnire.

Contribuția lunară nu îți asigură doar participarea la Draft și apartenența la comunitatea celor pasionați de scris, cine ne ajută și să continuăm să publicăm Zest, un podcast despre plăcerea și uimirea de a scrie, care este disponibil gratuit din 2019.

Dacă vrei să participi din partea unei companii sau ai o întrebare, scrie-ne pe zest [at] blacusens [punct] ro.

Ce zice lumea

„Ultimele articole scrise pe blog sunt produsul acestui atelier la care vă invit să participați dacă aveți nevoie de puțina inspirație și un trib de oameni pasionați de scris.”

Ada Chindea, Coach transformațional

„Pentru mine, întâlnirile Draft înseamnă aici și acum. Fiecare cu scrisul propriu, fără (pre)judecăți care să ne țină blocați în nu pot, nu am când, nu am inspirație. Îmi place că primim teme și, astfel, reușesc să scriu ceva diferit de fiecare dată, complet spontan, care îmi stimulează imaginația.”

Monica David, specialist Marketing și Comunicare, Țara Dornelor

„The whole idea of starting this tiny writing club appeared after/during Draft (thank you, Sabina Varga & Silviana Toader for the constant source of inspiration ✨), a writing “seminar” I attend once a month, where I’ve met a bunch of talented people who share their love for writing ❤️. The ideas discussed during our meetings made me do it.”

Laura Dașcău, poet & Content Writer @Socialinsider

Cine organizează Draft?

Draft este organizat de  Sabina Varga, copywriter, gazdă și coproducător Zest, și Silviana Toader, senior product designer, art director și coproducător Zest. Dacă vrei să ne auzi și să ne cunoști mai bine, am făcut un episod special

6 thoughts on “Ne antrenăm la Draft, un atelier de scriere compulsivă

  1. Bună, Teodora! Sigur :). Fiecare decide ce scrie în timpul alocat (și în ce limbă). Poți scrie pe tema dată de noi sau pe orice altă temă. Dacă dorești și feedback, eu una pot oferi fără probleme, cred că și alți participanți.

  1. V-ați gândit să aduceți ca invitat un scriitor de referință să coordoneze atelierele? Mă gândesc că mulți dintre cei care ar participa doresc să scrie literatură, or meseriile gazdelor duc puțin spre alte direcții și pot exista bariere. Tot ce sper e să nu o luați ca o critică, e un gând pe care am încercat să îl îmbrac cât de frumos posibil, a nu se înțelege ca „cine sunteți voi de-i învățați pe oameni scris?” 🙂 Mulțumesc și succes!

   1. Bună, Adrian! Nu excludem să avem invitați dintre scriitori cunoscuți, dar nu să coordoneze permanent atelierul. Există suficiente alte ateliere de creative writing coordonate de scriitori. Chiar aici pe site este un articol care îndrumă oamenii spre multe dintre cursurile bune de pe piață.

    La Draft, ne-am propus alt format, care răspunde altor nevoi decât celor acoperite deja. Și nu, nu toți vor să scrie literatură. Asta vrem de fapt și să arătăm prin tot ce facem la Zest, și nu numai. Scrisul nu e doar despre și pentru scriitorii de literatură. Și e ok să fie variat, la fel cum e ok să aplici tehnici de scris din copywriting sau jurnalism la proză – și invers :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *