Andreea Roșca: E extraordinar să construiești ceva acolo unde nu e nimic (Zest #29)


Andreea Roșca crede în antreprenoriat și în oamenii care schimbă lumea. Are o experiență jurnalistică de peste douăzeci de ani și  a lansat și condus proiecte editoriale cunoscute. După un început de carieră la Evenimentul Zilei, a devenit redactor șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea-Cațavencu.

În 2010, după o perioadă „oribilă”, Andreea a decis să lucreze pe cont propriu. În 2014, a publicat împreună cu Mona Dîrțu Cei care schimbă jocul. Astăzi dezvoltă The Vast & The Curious, un proiect prin care aduce publicului poveștile remarcabile ale antreprenorilor români.

Pentru că Andreea este de obicei în scaunul intervievatorului, am vrut să știu ce face ca un interviu să fie bun. Am vorbit și despre fascinația pentru antreprenoriat, despre procesul complicat de a scrie, despre leadership în jurnalismul românesc și despre lecții învățate în momente dificile.

Play! ▶


Au fost menționate:

Malcolm Gladwell, Blink
Daniel Kahneman, Thinking Fast and Slow
Stanford marshmallow experiment


Note interviu:

2:30 Despre începuturile în presă, la Evenimentul Zilei.

7:00 Bogăția de informație și de lucruri interesante din viața unei companii și a unui antreprenor este imensă. Este fascinant ce lume incredibilă există dincolo de titlurile de PR.

8:20 Îmi aleg oamenii care mă interesează și pentru care am o admirație. Caut să înțeleg omul și ce este interesant în parcursul lui.

11:10 Trebuie să ai conștiința că ai un produs care are nevoie de un client care să-l consume. Care sunt lucrurile interesante pe care ar vrea oamenii să le audă?

14:10 Cel mai dificil este când nu ai în minte o idee clară despre ce vrei să știi despre omul respectiv, când arunci întrebările pur și simplu sau, cumva, pescuiești. Lucrurile dezlânate sunt sunt cele mai complicate, iar, fără pregătire, e greu să nu fii dezlânat.

18:50 Cred că interesul pe care îl am pentru ideea de antreprenoriat vine din faptul că așa se creează lucruri noi. Tot ce este în jurul nostru a fost la un moment dat produsul unei minți antreprenoriale. E un act de creație și, ca orice act de creație, e greu. Nu-ți iese, îți trebuie perseverență, atenție și smerenie. Antreprenorii sunt oamenii care duc lucrurile înainte. Eu cred ca lumea așa se schimbă. E ceva extraordinar în a construi un lucru acolo unde nu e nimic.

22:00 Cred că am în mine un spirit de om care se luptă. Era foarte greu să mă convingi să fac ceva care nu era în interesul cititorului.

23:00 E ceva magic în a lucra cu o echipă care crede că face lucruri importante. Mi-a plăcut să cresc ca lider de echipă.

26:30 Un text bun pleacă de la claritate. Iar claritatea în scris pleacă de la claritate în cap.

31:20 Nu mă pot opri, totul mi se pare foarte interesant. Cel mai greu lucru este să spun gata. De aceea procesul meu de scris este destul de complicat. După atâția ani de zile, nu sunt genul de om care să scrie ușor.

33:20 O poveste bună e făcută din texturi, lumină, atmosferă, culori, zgomote, mici crâmpeie de viață care îți vorbesc despre o emoție. Nu e doar despre fapte seci.

36:20 Am ajuns la concluzia că nu poți face toate lucrurile bine și că trebuie să alegi. Am decis să vreau să fac bine The Vast & The Curious.

37:30 Despre organizarea timpului.

41:00 Sunt momente în care am lucruri care îmi sunt dictate de altcineva, dar, ce încerc să fac, este să nu fie toată viața mea așa. Încerc să nu mă las dusă de motivul da, mă, dar nu am de ales. Întotdeauna ai de ales.

43:40 Dacă ar fi să aleg un moment care a fost oribil în viața mea, pe ăla l-aș alege (criza din 2009-2010). Lucrurile s-au destrămat cu o viteză incredibilă. Am închis o redacție foarte mare de pe o zi pe alta. Mi-a luat mult timp să-mi revin după perioada aia.

45:20 Am învățat cu un mare preț că oamenii sunt mai importanți decât altceva și că trebuie să fii atent și uman, indiferent de cât de complicată este situația. Am mai învățat că tu ca om începi să pierzi când începi să-ți zăpăcești valorile. Trebuie să-ți fie foarte clar pentru cine lupți, pentru că vine un moment când trebuie să alegi.

48:50 Cred că, indiferent ce faci, e nevoie de leadership. Omenii care au valori și principii și cred în meseria asta și vor s-o facă bine, chiar și în proiectele mici și aflate la început, au echipe extraordinare, au recunoaștere publică și fac produse foarte bune.

50:00 După părerea mea, ce lipsește azi în presă este leadership editorial. Nu cred că mai mulți bani ar rezolva problema. Orice produs care face o treabă proastă o să facă o treabă mult mai proastă, pe bani mai mulți. Jurnalismul nu este despre click-uri, ci despre a livra ceva ce are valoare.

51:40 Întrebarea este: de ce faci ce faci? Cum e lumea mai bună azi cu tine la birou decât fără? N-ai să ai niciodată un salariu bun dacă valoarea pe care o aduci e „am venit aici să iau un salariu”.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *