Freelancing: Cum să calculezi cât să le ceri clienților

cat le ceri clientilor

Probabil că una dintre cele mai sâcâitoare probleme ca freelancer este calculatul prețului pe munca ta. Trebuie să iei în calcul nevoile clientului, care de cele mai multe ori “nu are buget mare”, și nevoile tale. Dacă ceri prea mult și pierzi clientul? Dacă ceri prea puțin și muncești degeaba? Dacă te roagă să mai lași la preț?

Sunt multe întrebări și, de obicei, puțină lume care te poate ajuta cu răspunsuri. Trebuie să te prinzi singur ce și cum. Și chiar dacă nu-ți pot spune exact cât să ceri pe un proiect, pot să te ajut să calculezi.

În primiul rând, sunt două modalități de plată pe care le poți propune: la oră sau la proiect. La oră, înseamnă că în diferite etape ale proiectului, clientul te va plăti în funcție de orele lucrate până în acel moment. La proiect, înseamnă că stabilești de la început un preț pentru toată munca. Personal, prefer prima variantă pentru că întotdeauna apar lucruri neprevăzute și cerințe suplimentare, pe care e dificil să le monetizezi odată ce ați bătut palma. Și, oricum, ai tendința să lași de la tine. Dar, din experiență, clienții preferă varianta a doua. Vor să știe cât și vor să știe de la început.

Next, cât să ceri efectiv? După multe plusuri, minusuri și cosinusuri, am ajuns la concluzia că a estima câte ore îți va lua să faci un proiect și a înmulți numărul de ore cu prețul pe oră e cel mai ușor și corect mod de-a ajunge la un preț:

Preț proiect = nr. ore muncă x preț/oră + alte cheltuieli*

*Costuri legate de taxe și impozite, asigurări de sănătate, pensii și alte cheltuieli pe care în mod normal le-ar suporta un angajator.

E o formulă care te scoate din multe încurcături, inclusiv din a-i justifica clientului prețul propus.

Dacă ai cât de cât experiență, nu-ți va fi greu să estimezi un număr aproximativ de ore. Pentru un proiect lung, împarte treaba pe taskuri și vezi cât ți-ar lua fiecare.

Cu prețul pe oră e mai complicat. Sunt mai multe metode de calcul:

  1. Ce venit lunar te-ar mulțumi? Împarte venitul respectiv la numărul de zile și ore de muncă și calculează cât înseamnă pe ora. Ăla e prețul pe care vrei să-l ceri și pe care-l poți înmulți cu numărul de ore estimate.
  2. Care e media în industrie? Alții (cu un nivel calitativ apropiat de al tău) cât cer? Întreabă prieteni, foști colegi, alți freelanceri. Cei mai mulți sunt bucuroși să te ajute, dacă știu.
  3. Ce cheltuieli ai? De cât ai nevoie minim pe lună să trăiești și să fii ok? Împarte suma la zile și ore și vezi cât ar trebui să ceri pe oră.

De cele mai multe ori, prețul e o intersecție între cele trei: cât ai vrea, cât ai nevoie și cât cere piața. Sfatul meu este să fii mulțumit de cât ceri, ca să muncești bine. Proiectele în care simți că depui prea mult efort pentru cât primești ajung să fie poveri.

Alte lucruri de reținut:

  • Nu aștepta până la finalul proiectului să primești plata. Stabilește puncte intermediare de plată.
  • Fă o listă clară de livrabile pentru care ești responsabil și pentru care vei fi plătit. Obține acordul clientului pe listă înainte să te apuci de treabă.
  • În estimări, pune câteva ore în plus, mai ales la proiectele lungi. Fără excepție, apare ceva pe parcurs. Plus, ține cont că faci și management de client, nu doar munca efectivă.
  • Deși personal nu am pus în aplicare, sunt freelanceri care stabilesc un anumit număr de feedback-uri pe care le poate da clientul în prețul stabilit, cu extra-taxă pentru feedback-uri suplimentare.
  • O să uiți de ele, așa că insist. Lucrezi pe cont propriu, trebuie să-ți asiguri plata impozitelor și asigurărilor, trebuie să ai un punct de lucru unde folosești net, lumina și altele. Dacă ignori cheltuielile astea suplimentare, riști să ieși pe minus destul de repede.

Și, nu în ultimul rând, fii generos cu tine! Mai ales la început, freelancerii au tendința să se subestimeze, să lase mult de la ei, să cedeze când clientul cere un preț (mult) mai mic. Da, ai nevoie de proiecte, ai nevoie de bani și de experiență. Însă este foarte important pentru sănătatea ta profesională (și psihică) și viața lungă în freelancing să ceri cât crezi că face și să nu faci compromisuri prea mari.

Rog freelancerii cu alte idei și experiențe să le împărtășească în comentarii.

Hai, spor la treabă! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *