Zilele trecute am ascultat un podcast despre „cuvintele care au schimbat lumea.” Mai exact, despre discursuri celebre care au inspirat mulțimi în momente de cumpănă.
Cuvinte care au rămas ca un ecou în istorie: „I have a dream.”
Cuvinte prin care o regină a întruchipat un rege: „I know I have the body of a weak, feeble woman; but I have the heart and stomach of a king, and of a king of England too.”
Prin care a început o călătorie imposibilă: „We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.”
Prin care un general își trimite trupele la luptă: „You will be shunned unless your conduct is of the highest – for your deeds will follow you down through history.”
Nu poate nimeni enumera toate discursurile geniale din istorie. Și nici nu poate spune nimeni cu siguranță dacă ele au schimbat lumea sau au fost doar momente emoționante și atât. Cred că adevărul e la mijloc. Că un discurs bun, în circumstanțele potrivite, poate mobiliza.
Cuvintele singure nu schimbă lumea, dar pot înclina balanța. Spre bine sau rău. După cum zicea unul dintre invitații podcastului, „There are many instances in history when terrible words have been briliantly argued.”
Ce face ca un discurs să fie bun?
Iată câteva idei din podcast, la care au contribuit doi speechwriteri cunoscuți în breaslă: Cody Keenan, din echipa lui Barack Obama, și Philip Collins, care a lucrat pentru Tony Blair.
- Scrisul, actoria și politica se reunesc în arta discursului.
- Un discurs bun abordează o temă mai largă decât subiectul zilei.
- Discursurile scurte sunt mult mai greu de scris și au un impact mai mare. Oricine poate scrie un discurs lung. Pentru a fi concis, trebuie să renunți la multe pe parcurs.
- Discursurile celebre folosesc un limbaj simplu. Cuvinte monosilabice. Frumusețea discursului vine din felul în care sunt alăturate cuvintele și ideile, nu din construcții pompoase.
- Discursurile bune sunt o oglindă a societății. Simplitatea cu care descriu realitatea e dezarmantă.
- Discursurile memorabile au loc în momente de importanță istorică, atunci când s-a produs o nedreptate. Bill Clinton, de exemplu, este un orator bun, dar a fost președinte în timpuri pașnice. „E dificil să ai un discurs extraordinar despre lucruri… drăguțe.”
- Scrisul unui discurs este un proces prin care îți organizezi gândurile. Iar procesul este la fel de important ca livrarea discursului.
Oprah la Globurile de Aur 2018
Și cum încă rumegam ideile din podcast, pe care vă recomand să-l ascultați cap-coadă, dau peste un discurs reușit ținut chiar zilele trecute de Oprah la Globurile de Aur. Un discurs cu poveste, mesaj și forță, care a luat lumea pe sus și a pornit chiar discuții despre o posibilă candidatură a vedetei TV la președinția SUA.
Oprah este un nume sonor în SUA, și nu numai. Cu o tinerețe marcată de sărăcie și abuz, ea trăiește visul american. A reușit să-și construiască o carieră de succes și să fie una dintre cele mai bogate și puternice femei din lume.
Speechul lui Oprah de la Globurile de Aur a fost despre scandalurile de abuz sexual de la Hollywood care îi au în centru pe câțiva dintre cei mai cunoscuți actori, producători și regizori. Scandaluri puse în contextul mișcării globale #metoo prin care femei, în principal, dar și bărbați, și-au spus poveștile proprii de hărțuire și abuz.
Ce a făcut ca discursul să fie atât de reușit? Iată câteva ingrediente:
- Tema abordată și contextul mai larg de actualitate, unul în care Oprah, o femeie de culoare care a făcut carieră în showbiz (nu lipsită de controverse), poate vorbi cu autoritate.
- Începutul speech-ului: o poveste personală din copilăria vedetei, poveste care atrage simpatie și empatie.
- Mesajul clar: a venit momentul să depășim era în care abuzul asupra femeilor era un lucru acceptat.
- Cadența, pronunția și intensitatea privirii care au magnetizat audiența.
- Arcul în timp și legarea poveștii personale de context: așa cum ea, o fetiță săracă, l-a privit pe Sidney Poitier primind același premiu și a fost inspirată, la fel speră că sunt alte fete și femei care se uită la ea acum și-i ascultă mesajul.
Multe dintre elementele speech-ului lui Oprah s-au regăsit și în speech-ul lui Michelle Obama din 2016, despre care am scris aici. Speech-ul fostei prime doamne a Statelor Unite nu a avut rezultatul dorit: alegerea lui Hillary Clinton ca președinte al SUA. Pe fondul dezamăgirii legate de președintele ales, Donald Trump, și de eșecul lui Hillary, Oprah pare acum o rază de speranță pentru unii.
Chestia cu cuvintele e că nu știi atunci, imediat, dacă vor avea un impact pe termen lung. Impactul pe termen scurt, chiar dacă puternic, poate fi trecător. Abia peste ani și decenii poți analiza influența unui discurs sau a unei conversații. Încă îți amintești anumite cuvinte? Mai știi mesajul? Mai știi cum te-ai simțit în acele momente?
Nu toate cuvintele schimbă lumea. Unele trec neobservate. Altele au un ecou înfundat. Cele mai norocoase influențează măcar un om. Iar un om este o lume întreagă.
Vă recomand și Analysis of a speech by Oprah Winfrey.