Gáspár György: Secretul constă în a-ți permite să fii autentic (Zest #18)


Gáspár György este psiholog și psihoterapeut de peste 13 ani și autor al cărților Copilul invizibil, Revoluția iubirii, Mindfulness urban și Love is fun. Gáspár scrie și pe paginadepsihologie.ro și crede în scrisul cu bun simț, care respectă inteligența cititorului.

Te invit să asculți un interviu despre scris, dar și despre comunicare, relații și curajul de a fi autentic atunci când ești cuprins de îndoieli.


Au fost menționați:

Brené Brown
Daniel Siegel
Gabor Maté


Note interviu:

2:20 Nu știam ce înseamnă să scrii o carte și ce sentimente are un autor. Am început să scriu la prima carte fără să mă pregătesc pentru asta, fără să particip la vreun curs de scriere creativă. Petreceam cel puțin două, trei ore seara și dimineața pentru a scrie.

4:15 Când scriu, am sentimentul că toate ideile mele sunt cunoscute tuturor și că nu e nimic deosebit. Deși e greu să fii original, secretul constă în a-ți permite să fii autentic. Chiar dacă ideile nu sunt în totalitate ale mele, felul în care le prezint mă definește pe mine.

6:50 E foarte diferit să scrii o carte față de un articol. Structura, dinamica și energia sunt altele. Eu cred că un autor trebuie să respecte inteligența cititorului. Văd cartea ca un dialog între autor și cititori. E o provocare să găsești echilibrul între câtă informație transmiți și cât îl lași pe cititor să contribuie.

9:00 Despre mutarea de la Satu Mare la București și primii pași în promovarea prin conținut.

11:40 E greu, dar e foarte plăcut pentru că pot contribui la starea de bine a societății. Nu e suficient să stai în cabinet și să aștepți să vină clienții la terapie. E important să ieși din cabinet și să-ți faci serviciile vizibile.

14:30 Despre rolul terapeutic al scrisului.

15:40 Oamenii care reușesc să depășească o traumă sunt cei care acceptă că viața e dificilă, dar analizează situația și procesează experiența. Scrisul te ajută să construiești o poveste a ceea ce s-a întâmplat. În momentul în care ai scris povestea, ai un sentiment de control asupra experienței. Exteriorizarea ne ajută să înțelegem că nu suntem echivalentul gândurilor și emoțiilor noastre.

20:40 Dacă păstrăm doar în minte povestea, fără să o verbalizăm sau să o scriem, punem accentul doar pe anumite părți ale poveștii.

23:30 Poveștile ne ajută să ne limpezim mintea și gândurile.

27:20 Înainte de a deveni autor, nu știam că cititorii vor să înapoieze ceva și că simt o loialitate. Sunt două mesaje care mi-au rămas foarte aproape de suflet și m-au marcat.

30:00 Omul de știință din mine se confruntă uneori cu multă îndoială. Psihologia, sufletul uman, relațiile sunt elemente abstracte. În momentele de îndoială și burnout, mă pot duce spre feedback-ul și mesajele primite și-mi dau seama că munca mea are sens. Aceste mesaje ajung să salveze terapeutul din mine.

34:30 Cea mai mare piedică este că nu suntem învățați să comunicăm. Nu suntem educați să ne conectăm cu noi înșine și să purtăm un dialog. În special când oamenii sunt activați emoțional, avem un dublu monolog. Avem o sete să fim ascultați, care vine din copilărie. Un alt obstacol este critica. În momentul în care aduci critica într-o relație, îți asumi că distrugi acea relație. Unii oameni critică, iar alții așteaptă prea mult până să comunice durerea și nemulțumirea.

38:30 Dincolo de ascultare, oglindirea este importantă: să folosești cuvintele pe care le-am folosit pentru a te asigura că ai înțeles bine mesajul, fără să contribui cu mesajele tale.

40:35 Nu ar trebui să ne fie deloc indiferent cum stau lucrurile în relațiile noastre. De calitatea relațiilor noastre depinde calitate vieții noastre.

48:30 Cea mai lungă cale este de la minte la inimă. De aceea e important să ne notăm și repetăm anumite mesaje.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *