Petronela Rotar: Să nu-ți fie frică de frică (Zest #19)

Petronela Rotar


Petronela Rotar a fost jurnalist timp de 18 ani și a publicat mai multe volume de poezie și proză. Romanul Orbi, apărut în 2017, a devenit bestseller și va fi ecranizat. Recent, a publicat Privind înăuntru, o carte despre drumul către autocunoaștere cu ajutorul terapiei.

Am citit Privind înăuntru înainte de interviul cu Petronela. Pe plajă în Vama Veche, cu Deep Purple în boxele de la Stuf, făceam poze paginilor și i le trimiteam unei prietene. Petronela spune că la lansări vin necunoscuți la ea și o îmbrățișează. Înțeleg de ce. Te face să te simți mai puțin singur în lupta cu propriii demoni.

La fel ca în scris, și față în față Petronela este dezarmant de sinceră. Am vorbit despre cum e să ai o mână care scrie singură în capul tău, despre frică și vulnerabilitate și despre puterea terapeutică a scrisului. Play! ▶


Au fost menționate:

Irvin D. Yalom, Soluția Schopenhauer
Irvin D. Yalom, Călătoria către sine
Geneen Roth, Când mâncarea nu ține loc de dragoste


Note interviu:

2:00 Despre experiența de student la Psihologie.

4:20 Despre Privind înăuntru.

4:45 M-am gândit că este singurul moment în care mai pot scrie cartea asta din perspectiva clientului, înainte să devin psihoterapeut.

7:00 Cărțile care au ajutat-o în călătoria spre autocunoaștere.

10:30 Mi-am dat seama cât de important este să vorbești cu onestitate despre tine astfel încât oamenii, dacă au de găsit lucruri care sunt despre ei, să le găsească. Piața e plină de cărți de teorie, dar teoria e ușor de fentat. E important să fii atins emoțional.

12:30 Onestitatea emoțională și asumarea vulnerabilității trezesc în ceilalți sentimentul că nu sunt singuri. Ne simțim singuri și izolați în lupta interioară pe care o ducem în fiecare zi, în depresia și anxietatea noastră, în lupta cu fobiile și fricile.

15:20 În terapie, la un moment dat, ajungi la tine, cel de care ai fugit toată viața.

16:50 Dacă stau să mă gândesc la toate cărțile mele, nu știu dacă am scris-o pe vreuna neplângând. Sunt oameni care pot să scrie mai detașat, dar nu e cazul meu.

18:15 Să plângi și să treci conștient prin durere nu este ceva rău. Suntem obișnuiți să privim plânsul ca pe ceva indezirabil, ceva care te face slab.

19:50 Eu m-am născut cu acest organ al scrisului. Scrisul se întâmplă la mine în cap fără participarea mea neapărat voluntară. Nu aș putea explica.

21:20 Când am perioade aglomerate și am mintea ocupată cu informații, scrisul dispare din cap. Și intru în panică. De câte ori mi s-a întâmplat asta, am avut spaima și convingerea că nu o să mai scriu niciodată. Dar revine de fiecare dată. Mi-am dat seama că procesul creativ are diferite etape.

25:20 M-a întrebat cineva cât a durat să scriu Orbi. Întrebarea m-a descumpănit. Cartea s-a scris în șase, șapte luni cu tot revizuiri, dar, ca să ajung să scriu această carte, mi-a luat foarte mulți ani. Până am adunat toate informațiile, până m-am maturizat emoțional, până am documentat și trăit toate experiențele. De fapt, mi-a luat enorm de mult să scriu cartea.

27:30 Întotdeauna mi-a fost frică și e motivul pentru care am publicat prima carte la 36 de ani. Spaima că nu scriam suficient de bine era copleșitoare.

29:00 Aveam senzația că dacă mă apucam să public trebuia să fiu cel mai bun scriitor. Nu există așa ceva. Există scriitori care se adresează unor oameni. Dezirabil pentru mine este să scriu pentru oameni care sunt la fel ca mine.

31:00 Pe măsură ce mi-am vindecat rănile care duceau la sindromul impostorului, am avut o relație mai fluidă cu scrisul și m-am evaluat într-un mod mai sănătos. Dar tot, la fiecare carte, odată ce o dau spre publicare, am stomacul strâns și mă gândesc că n-o s-o citească nimeni – deși am experiențe foarte bune în acest sens. Cred că nu scapi de asta niciodată.

35:00 Eu vreau să știe copiii mei cine am fost. De multe ori, mă gândesc la cărțile mele ca la o poartă prin care fetele mele să aibă acces la mine. În ciuda așteptărilor mele de dezastru, cărțile mele m-au adus mai aproape de oamenii pe care îi iubesc și, în același timp, și de o mulțime de alți oameni pe care nu îi cunosc.

40:30 În spatele tuturor acestori lucruri, este senzația că duci o viață cu sens care ajută alți oameni. Eu mi-am găsit sensul și continui să-l exploatez.

41:10 Visez o lume în care oamenii să aibă curaj să fie vulnerabili și onești emoțional unii cu alții. Vreau să contribui într-un fel la asta.

43:10 Frica paralizează mulți oameni și-i împiedică să trăiască vieți împlinite și gratificante. Frica e un aliat și motor puternic, nu un dușman. Să nu-ți mai fie frică de frică.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

One thought on “Petronela Rotar: Să nu-ți fie frică de frică (Zest #19)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *