Luiza Vasiliu: Vrem să strângem rândurile între jurnaliști și cititori (Zest #23)

Luiza Vasiliu

Face interviuri de invidiat, scrie despre lucrurile care contează și pornește proiecte editoriale unde poate să stabilească regulile. Pe Luiza Vasiliu pe o știți ca reporterul de la Casa Jurnalistului care a scris despre cazul doctorului Gheorghe Burnei – una dintre anchetele jurnalistice cu cel mai mare impact din ultimii ani. Luiza e cunoscută și ca editorul coordonator al revistei Scena 9, o publicație de cultură făcută „așa cum ne-am imaginat că ar trebui să fie”. Este și unul dintre fondatorii Inclusiv, proiect care își propune să aducă cititorii mai aproape de jurnaliști și care a strâns un număr impresionant de donații pentru lansare.

Deși apreciază munca de editor și coordonator, Luiza preferă să meargă pe teren și să scrie. Îi rămâne puțin timp pentru asta. Mi-a spus cum a devenit jurnalist, cum e să-i iei interviu lui Tom Hardy sau lui John Oliver și ce carte ar scrie dacă ar avea un an liber.


Au fost menționate:

De ce dăm șpagă
Funky Citizens
Tom Waits
Interviu Tom Hardy
Interviu John Oliver
Marie Kondo
Premiile Superscrieri
David Graeber, Bullshit Jobs
Aldous Huxley, Minunata lume nouă


Note interviu:

1:00 Tata e poet și mama e profesoara de franceză. Cititul și a scrisul au existat mereu în familia noastră.

2:30 Scrisul a fost mereu o activitate foarte naturală, până în momentul în care mi-am dat seama că sunt jurnalist și am înțeles mai bine responsabilitățile care vin la pachet.

5:00 Despre scrisul pe blog în 2008.

7:00 Despre începuturile în jurnalism.

7:50 M-am întors în țară și am constatat că nu prea am unde să mă angajez cu cunoștințele mele. Cu un noroc mare, am fost angajată la revista Dilema Veche să mă ocup de site. Inițial, dacă mă întreba lumea, spuneam că sunt redactor. Acceptarea faptului ca am devenit jurnalist a venit când am început sa lucrez la Casa Jurnalistului.

9:50 [La Casa Jurnalistului] Era un sentiment de comunitate între noi care mi s-a parut foarte prețios pentru ca era construit în jurul ideii de jurnalism și de a deveni jurnaliști mai buni, de a împinge granițele jurnalismului.

11:10 Despre Inclusiv. Am prins curaj să facem ceva ce credem că și noi și cititorii avem nevoie.

17:00 Despre Scena 9. Am creat o publicație despre cultură de la zero cum ne-am dorit și cum ne-am imaginat că ar trebui să fie.

18:20 Despre ancheta în cazul Burnei. Pe mine ca jurnalist și ca om m-a modificat enorm. Am primit în brațe o poveste care părea îngrozitoare și, un an și jumătate, m-am străduit să demonstrez că e adevărată.

19:50 Așteptările noastre au fost foarte mici inițial. Tot ce ne-am dorit a fost ca, printre zecile de articole elogioase despre doctorul Burnei, să apară și articolul nostru. Surpriza a fost să vedem că lucrurile au explodat.

21:40 Din ce-am mai discutat cu ceilalți colegi, cazul doctorului Burnei e un noroc pentru un jurnalist. În general, nu se întâmplă toate lucrurile astea când scrii. S-au întâlnit mai multe circumstanțe acolo.

22:40 Mai urmau niște pași și niște episoade în procesul de documentare și de scriere, dar nu am mai avut forță să fac asta. Presiunea emoțională a fost greu de gestionat.

28:00 Despre interviuri. Încerc să pun întrebări care nu au mai fost puse și care nu sunt legate doar de persoana din fața mea, ci de contextul lumii în care trăiește.

34:40 Jurnalist vs. editor.

37:30 Problema este că munca de editor îmi confiscă aproape tot timpul și nu mai reușesc să fac munca de reporter.

39:00 Despre Premiile Superscrieri. Nu cred că eram neapărat pregătită și nu cred că sunt nici acum să judec materialele colegilor.

41:40 Un text bun, în primul rând, trebuie să fie scris cu diacritice. Sunt lucruri standard pe care lumea le mai uită. În al doilea rând, e un text al unui observator al realității care nu-și permite să-și lase judecata întunecată de propriile păreri. A treia condiție este să văd că în spatele textului există un om care a făcut o muncă de gândire dincolo de documentarea temeinică.

47:10 Mi-ar plăcea să găsesc un an liber în care să documentez un eveniment din anii ’40 din istoria României și să scriu o carte despre asta.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *