Diana Geacăr spune că are ceva de detectiv. Îi place să construiască puzzle-uri pentru cititori, să-i surprindă și să treacă dincolo de clișee. Se bucură scriind și vrea să transmită același sentiment.
Diana s-a considerat scriitor de poezie de mică, dar, de ceva timp, se concentrează pe proză. A publicat trei volume de poezie: bună, eu sunt diana și sunt colega ta de cameră (2005), Frumusețea bărbatului căsătorit (2009) și Dar noi suntem oameni obișnuiți (2017). În 2018, volumul de proză scurtă Cine locuiește la subsol și, în 2019, cartea pentru copii Ce văd dragonii. A primit mai multe premii printre care Premiul Național Mihai Eminescu și, anul acesta, Premiul Iocan pentru Proză Scurtă.
Mi-a povestit despre inspirație, consecvență, autocritică și the new weird. Play! ☕ ▶
Au fost menționate:
J.D. Salinger, 9 povestiri
Raymond Carver
Alice Munro
Kelly Link
Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor
P.L. Travers, Mary Poppins
C.S. Lewis, Cronicile din Narnia
J.K. Rowling, Harry Potter
Kenneth Grahame, Vântul prin sălcii
Jeff VanderMeer, Southern Reach
Note interviu:
2:00 Despre Ce văd dragonii și o serie de cărți pentru copii.
4:15 Îmi place foarte mult să rescriu pentru că adaug noi straturi. Las textele o vreme și apoi reintru și dezvolt povestea.
6:00 Părinții au fost primii cititori și primii susținători. Prima amintire legată de scris este din școala primară. A venit foarte firesc, cu poezia pe primul loc. Dar am scris mereu și jurnal și povești.
7:00 Jurnalul m-a ajutat foarte mult și-mi este foarte util acum când vreau să creez voci de copii și adolescenți. Jurnalul te educă, ești mult mai atent la ce se întâmplă și înțelegi mai bine ce se întâmplă. Te dezvoltă ca om.
9:00 Prin scris înțeleg viața. Am control asupra experiențelor, dar e greu de pus în cuvinte pentru că nu se întâmplă la nivel rațional. Ajung la o limpezire a gândurilor.
11:00 Modific lucrurile pentru binele cărții.
14:10 Încerc să scriu măcar un rând în fiecare zi. Contează consecvența. Dacă nu scrii des, nu ajungi foarte departe. Plus că așa faci descoperiri, scriind des și fiind conectat la scrisul tău. Chiar și când nu am timp să scriu, revăd ce am scris și mă gândesc mereu la lumea creată.
16:50 Nu mă mai supăr pe mine. Îmi zic că nu e o zi bună și gata. Îmi dau seama că ce n-am putut face azi o să fac în altă zi și mă las în pace.
18:00 Sunt critică cu mine și nu scot o carte care nu mă mulțumește.
19:00 Despre proză scurtă.
24:40 Despre volumele de poezie.
26:00 Scrisul e o bucurie pentru mine oricum, dar parcă îmi place mai mult acum să scriu proză.
28:00 Păstrez textele pe care nu le folosesc și le las pe mai târziu. După un timp, revin și iau ideea de acolo. Nimic nu se pierde. M-am educat să nu mă atașez de un text, de un personaj sau de o scenă. În final, doar cartea contează.
30:30 Îmi place foarte mult să traduc. Fiecare carte pe care o traduc simt că este și a mea. Îmi place să modelez cuvintele, să le fac să sune firesc și mă ajută și la scris.
32:50 Scrisul vine din citit în cea mai mare parte. Îmi place să urmăresc cu un interes de scriitor să văd cum au făcut autorii pe care îi admir cu un personaj sau o scenă. Învăț din orice carte pe care o citesc.
34:30 Fiecare carte pe care o scriu trebuie să-mi placă mie în primul rând. Eu sunt primul meu cititor.
36:00 Îmi place să trec dincolo de clișee. Îmi plac scriitorii care vor să ducă scrisul mai departe. Scrisul e o bucurie, dar și cititul e o bucurie. Să cauți să bucuri cititorul, să-l surprinzi. Nu știu dacă reușesc să fac asta, dar simplul proces îmi face plăcere. Nu-mi place să mă mulțumesc. Îmi place să lucrez până cred eu că am reușit să fac ce-mi propusesem.
Unde poți asculta Zest:
Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl
Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅