Mara Chelcioiu a publicat patru cărți într-un timp scurt. Spune că, deși nu e ușor, s-a încăpățânat să publice și continuă să scrie în fiecare zi pe chelcioaica.ro, fie că are inspirație, fie că nu. După ce s-a confruntat cu lipsa răspunsurilor, a descoperit un alt fel de a face lucrurile la HeyDay Books, o editură care are ca scop să construiască o comunitate de scriitori debutanți. Recent, Mara a început o colaborare cu ei ca editor și își dorește să-i ajute și pe alții să publice sau măcar să primească un feedback și să-și poată duce ideea mai departe.
Ascultă episodul și află mai multe despre cum e să fii un scriitor la început de drum și ce poți face pentru ca scrisul tău să ajungă la mai mulți oameni.
Susține-ne:
- îți place Zest și vrei să continuăm să îl facem 🎙
- ai acces la conținut exclusiv, resurse cool și live chat ☕️
- respecți munca celorlalți 🤘
O cafea la schimb pentru Zest + conținut util: patreon.com/zestpodcast
Note interviu:
- Scrisul este ce-mi place cel mai mult să fac, și am încercat multe chestii, care acum sunt surse de inspirație.
- În liceu, am scris poezii și, deși profesoarei nu i-au plăcut, am avut un public în colegii mei. Poeziile mele erau mai accesibile pentru ei decât autorii clasici și atunci s-a produs un declic. În anul I de facultate, am făcut Cursul de jurnalism rătăcitor, ținut de Vlad Ursulean. Deși Vlad mi-a zis să să nu mă opresc din scris, din păcate l-am ignorat. A urmat o pauză foarte lungă.
- În primul trimestru de sarcină, am simțit o nevoie puternică să public. Am trimis o obscuritate de roman, bazat pe jurnalul meu și o perioadă mai dificilă prin care trecusem. Am făcut greșeala să cred că, doar pentru că era adevărat, trebuia să și apară într-o carte. Apoi am mulțumit cerului că am primit numai refuzuri.
- Am trimis ulterior un alt manuscris, pentru care am primit mai multe încurajări și chiar o promisiune de publicare, care s-a concretizat abia acum: „Tabăra Antidrog” (Meridiane Publishing, 2021).
- Prima carte publicată a fost ultima scrisă. „La umbra unui vis” (HeyDay Books, 2020) este o colecție de povestiri inspirate din vise. A doua carte, „Galben” (Eikon, 2021), este situată în spațiul rural și inspirată din copilărie și din viețile părinților mei. În mai, am publicat a treia carte, „Între Decembrie și Ianuarie sunt doar patru emoții” (HeyDay Books, 2021).
- Mă așteptam să nu mai am timp de scris după nașterea copilului, dar nu a fost așa. Mă trezesc la cinci dimineața să am timp să scriu și să citesc.
- Am făcut cursuri diverse și asta mi-a dat perspective diferite. M-a ajutat și să scriu zilnic pe site-ul propriu, indiferent dacă am sau nu inspirație.
- M-am antrenat cu refuzurile pe care le-am primit de la edituri și tot ce mi-am dorit a fost să-mi dea cineva o șansă.
- De la HeyDay Books, am primit răspuns rapid și am dezvoltat o relație de prietenie și de ajutor reciproc cu fondatoarele editurii, Iulia Tosca și Iulia Gângă. Le-am scris și le-am întrebat dacă nu au nevoie de un editor, pentru că voiam să-mi dau seama dacă mi se potrivește rolul. Am făcut o probă cu o carte și m-au invitat în echipă.
- Îmi doresc ca oamenii care scriu, care au un manuscris, câteva capitole sau numai o idee, care nu știu cum să înceapă sau să continue, să ne dea un email la manuscris@heydaybooks.ro. Sigur vor primi un răspuns.
- Principalul scop al editurii este să creeze o comunitate de scriitori debutanți. Primează relația cu scriitorul, și nu neapărat să primim un manuscris perfect.
- Dacă scrii două, trei, cinci cărți și nu primești niciodată răspuns, e dificil să continui să faci asta. Eu am avut încăpățânarea absurdă să public, dar am avut și o perioadă de timp în care am stat acasă și am putut să scriu.
- Nu sunt neapărat un scriitor, ci o persoană care scrie și iubește să facă asta.
Găsești Zest în app-ul preferat. Dacă ți-a plăcut, abonează-te ✅ și dă-l mai departe 🎈