Laura Ionescu și Ioana Zvâc sunt fondatoarele unuia dintre brandurile mele preferate, Dume de mestecat. Luluts și Zvâc au o experiență îndelungată în publicitate și au scris pentru multe proiecte care mai de care mai cool. M-au impresionat cu prietenia lor care merge mână în mână cu o colaborare îndelungată și pe plan profesional. Își completează frazele, râd împreună, fac cu rândul pe scriitorul și editorul și continuă să crească atât Dumele cât și noi proiecte, ale lor sau ale altora.
Dați ▶ și aflați de ce e frumoasă viața de freelancer, cum sună dumele despre scris inventate ad-hoc, de ce cărți s-au îndrăgostit și cum putem să ne antrenăm 💪 creativ.
Au fost menționate:
Corporate condescending brand page
Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi
Tatiana Țîbuleac, Grădina de sticlă
Clarissa Pinkola Estes, Femei care aleargă cu lupii
Amy Poehler
Tina Fey
Simon Sinek, Start With Why
Aglaja Veteranyi, De ce fierbe copilul în mămăligă
Aglaja Veteranyi, Raftul cu ultimele suflări
Dave Barry
Evan Wright, Generation Kill
Note episod:
2:20 E destul de fluid ce se întâmplă între noi două. Ne jucăm de-a scriitorul și editorul cam de fiecare dată. Avem încrede una în cealaltă și nu ne omorâm ideile.
5:00 Cum s-au cunoscut Luluts și Zvâc.
8:10 Eu nu m-am întrebat vreodată pentru cine e creativitatea. Mi-am pus singură eticheta asta și am avut norocul să am două profesoare care m-au încurajat în direcția asta. Citesc foarte mult și am trecut prin foarte multe stiluri până am ajuns la o esență care este doar a mea și la care, evident, mai am de lucrat.
10:00 Eu mi-am alimentat creativitatea păstrându-mă curioasă. Încerc să mă detașez de lucruri și să-mi pun întrebări. Am fost hoață de meserie. În primele mele luni în publicitate, aveam multe anxietăți legate de mediul creativ. Un prieten mi-a zis că unul dintre aspectele creativității este să pui laolaltă două lucruri care sunt într-o paradigmă aleatorie și să-ți iasă ceva nou. Asta a devenit un fel de mantră a mea.
12:10 Dacă vrei să-ți menții creionul ascuțit, trebuie să nu crezi niciodată că ai ajuns la capătul talentului tău de scriitor. E o evoluție. Nu e un drum, e un dans.
16:10 A fost foarte terapeutic pentru mine scrisul. Am trăit pe o grămadă de foi. Scriam orice.
20:00 Atunci când spui creativitate pui presiune pe om să-ți dea ceva care să strălucească. Creativitatea e ceva ce trăiește în fiecare dintre noi și e important să nu-l acoperim cu tot ceea ce devenim pe parcurs. Dumele au și rolul ăsta. Vrem să le arătăm oamenilor că schimbând și o singură literă pot să obțină un sens nou care stârnește o emoție.
21:00 Mă enervează brandurile care mă întreabă lucruri. Nu ar trebui să fie despre produsul meu și cât de minunat este, ci despre cum ar putea el să apară să-mi facă ziua mai bună. Trebuie să-l contextualizezi. Îmi place un tone of voice apropiat de oameni.
22:20 Social media a deschis o portiță brandurilor, dar pentru multe încă e un proces de învățare. Nu există o rețetă. Trebuie să abordezi social media ca pe un teren în care să testezi foarte multe.
25:00 Publicitatea a făcut foarte bine scrisului meu. Derapam înspre zona cu neologisme și epatam cu toate cuvintele pompoase pe care le învățam, și nu așa vorbesc oamenii. În momentul în care renunți la vocea ta ca să dai voce mai multor branduri în descursul unei zile, nu faci decât să-ți exersezi mâna și mintea. E un exercițiu de empatie.
26:00 Viața de freelancer are multe părți frumoase. Ne putem organiza timpul cum vrem și ne putem asuma mult mai mult deciziile. Una dintre provocări este aceea de a spune „nu”.
28:30 Suntem parte din multe începuturi ale unor oameni care, la fel ca noi, au hotărât să construiască ei primul metru de drum. E un privilegiu pe care nu cred că l-am fi avut în agenție.
29:50 Ajung la un punct în care mă identific cu munca pe care o fac și nu știu dacă e un lucru sănătos. Dar așa se întâmplă când ai lucrul tău.
34:10 Lucrând în social media, am stat personal pe Facebook mult mai puțin. Cred că în curând nu vor fi doar social media manageri, ci oameni specializați în diferite tipuri de social media.
35:50 Avem un excel cu sute de dume nepublicate. Uneori pur și simplu îți iese din prima și alte dăți nu-ți iese orice ai face.
37:00 Dume ad-hoc despre scris.
40:20 Engleză vs. română vs. romgleză.
46:50 E un fel de carte de adio. Recitind ce-am scris, mi-am dat seama că e o carte despre iubire, dar nu neapărat o carte despre prime îndrăgosteli. E o carte prin care îmi iau la revedere de la mama, bunica și nașa mea, trei femei cărora le datorez femeia de azi.
Unde poți asculta Zest:
Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl
Orice player folosești, nu uita să Subscribe ❤
One thought on “Luluts și Zvâc, despre Dume, creativitate și freelancing (Zest #9)”