Sergiu Floroaia: Nu ești profesionist dacă aștepți inspirația (Zest #52)

Sergiu Floroaia


Sergiu Floroaia este comedian de peste 15 ani. Pe lângă stand-up comedy, a fost Head Writer al Showului de seară de la Comedy Central, realizatorul matinalului de la Kiss FM, a scris la Sector 7 și alte proiecte cunoscute, dar și pentru reviste ca FHM și Playboy. Este și co-host al Ceva Mărunt Podcast. De curând, a pus bazele Comedy Lab, o agenție de comedy writing, singura de acest fel de la noi.

Deși când te gândești la comedie, nu te gândești neapărat la scris, el e esențial în ce face Sergiu. Am vorbit despre scrisul organizat și matematic, despre cum înveți să scrii glume și ce înseamnă scrisul de comedie ca profesie. Play!


Găsești Zest în app-ul preferat. Dacă ți-a plăcut, abonează-te ✅ și dă-l mai departe 🎈


Note interviu:

  • Gluma scurtă este structura de bază a oricărei forme de comedie: poveste, film, sitcom etc. Toate sunt făcute din glume scurte așezate una lângă alta și legate de o poveste. E bine să știi să scrii o glumă scurtă și apoi poți să faci orice altă formă de comedie îți dorești.
  • O glumă este formată din două bucăți: setup/premisă și punch line/poantă. În setup, creezi în mintea omului o poveste. În punch line, îi spui că nu e așa. Îl surprinzi într-un fel sau altul. Se aplică la orice fel de glumă. Există glume care par că nu au setup sau punch line, dar ele există mereu.
  • De cele mai multe ori, când o glumă nu iese, înseamnă că ești într-un anume pas din proces. Scrii, selectezi după niște criterii și, până nu ajungi în fața unui public, nu poți să zici că este o glumă. Primești feedback și reglezi anumite elemente, astfel încât să o faci să meargă.
  • Dacă vorbim de stand-up, începi alegându-ți un subiect. Eu folosesc tool-uri de brainstorming pentru a genera premise despre subiectul respectiv. În prima parte, trebuie să faci o listă de afirmații, nu să fii amuzant. În a doua parte, trebuie să găsești partea amuzantă: să faci o analogie, o comparație, să-i duci în altă parte.
  • Există foarte multe formule de glume. Toți comedienii folosesc aceste formule, fie că-și dau seama, fie că nu. Cu cât un comedian ți se pare mai original, cu atât are un palmares mai mare de formule sau le ascunde mai bine în poveste și în felul în care frazează.
  • Dacă nu primești reacții la o glumă, ceva e greșit: subiectul nu e clar, tu nu ai fost convingător, sunt mai multe motive. Dar e bine să testezi de mai multe ori până renunți la o glumă.
  • Pentru oricine vrea să scrie comedie, primul lucru pe care îl recomand este să-i studieze pe cei care scriu glumele care-i plac.
  • Oferim servicii de comedy writing pentru branduri prin Comedy Lab. Scriem proiecte comerciale, prezentări, seriale, segmente pe YouTube, emisiuni TV etc.
  • Școala m-a marcat negativ, în special legat de vorbitul în public. Eram scos în fața clasei și mă simțeam oribil. Am dezvoltat o oarecare fobie de a fi în fața oamenilor.
  • În urma școlii și a facultății, mi-am dat seama că pot învăța mai multe pe cont propriu. Am și renunțat la facultate și m-am ocupat eu de educația mea.
  • Scriu în fiecare zi pentru că avem clienți, dar nu am mai scris structurat în ultimul timp. Pentru mine nu mai este neapărat o rutină sau un obicei, a devenit un job.
  • Se fac opt luni de când nu mai fac stand-up. Nu mi-am mai dorit să fiu pe scenă. Vreau să mă ocup de scris.
  • Nu cred în inspirație. Nu ești profesionist dacă trebuie să aștepți inspirația. Poți să ai o zi proastă, dar nu e vorba de inspirație. Există tool-uri și pași care te ajută să livrezi ce ai nevoie să scrii.
  • Produsul pe care îl scoți trebuie să pară spontan și natural. Când află că a fost scris și regizat, oamenii sunt surprinși. Unii se bucură, pentru că pot face și ei, iar alții sunt triști, pentru că dispare magia.

Au fost menționați:

Gene Perret
James Andrew Miller, Powerhouse: The Untold Story of Hollywood’s Creative Artists Agency, Paperback
Michael Ovitz, Who is Michael Ovitz?
Seth Godin, The Dip
Annie Duke, How to Decide
Sergiu Floroaia la Pe bune
Jerry Seinfeld la Tim Ferriss


Ți-a plăcut? Susține-le pe Sabina & Silvi.

  • îți place Zest și vrei să continuăm să îl facem 🎙
  • vrei acces la conținut exclusiv, resurse cool și live chat ☕️
  • găsești articole interesante și utile pe blacusens.ro ✏️
  • ești un om bun, care respectă munca celorlalți 🤘

O cafea la schimb pentru Zest + conținut cool & util. Ce zici? Hai patreon.com/zestpodcast pentru detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *