Cum montezi un podcast folosind Audacity

editare podcast

Audacity este un tool de editare audio, ușor de folosit, gratuit, care te ajută să montezi rapid un episod de podcast. Am învățat să folosesc Audacity din tutoriale online și nu am schimbat prea multe de când am lansat Zest Podcast. Sunt câteva lucruri simple, pe care le fac la fiecare episod. Cred că rezultatul este unul decent pentru o persoană fără experiență cu editare/montare audio și fără pregătire în domeniu. 

Dacă vrei să încerci și tu Audacity pentru podcast, îți spun cum procedez. Nu e o rețetă, ci o combinație de pași din mai multe tutoriale, pași care au avut sens pentru mine și care mi s-a părut că îmi dau rapid un sunet curat pentru podcast. 

Track-uri audio separate

Prefer să lucrez cu track-uri audio separate pentru fiecare persoană care vorbește pentru că mi se pare mai ușor de editat. La Zest, e vorba de obicei de două persoane – gazda și invitatul. Avem câte un microfon legat la recorder și rezultă câte un track cu fiecare voce (aici mai multe detalii despre podcast setup).

Poți obține track-uri separate și când înregistrezi remote. Zencastr, de exemplu, e foarte ușor de folosit – îți generează un link cu care inviți pe oricine să participe la conversație, apeși record și, la final, ai câte un track pentru fiecare persoană, care poate fi descărcat. Zoom, tool-ul de conversații online care a devenit vedetă în pandemie, are și el opțiunea de înregistrare track-uri separate (Preferences -> Recording -> Record a separate audio file for each participant).

Dacă ai un singur track cu toate vocile, se aplică doar o parte dintre pașii de mai jos.  

Pași editare/montare podcast

1. Înainte de toate, trebuie să instalezi Audacity. L-am folosit pe Windows și macOS și merge la fel de bine. 

2. File -> Import audio -> Selectare fișiere. Fiecare track va apărea pe o bandă separată în Audacity.

3. Selectează un track apăsând Select sau dând click oriunde pe secțiunea din stânga (unde e bulina galbenă). Effects -> Compressor + Effects -> Normalize. Repetă pentru fiecare track. Operațiunile astea două mă ajută să aduc sunetul fiecărui track la un nivel ok (să nu fie nici prea tare, nici prea încet) și la un nivel similar între track-uri (mereu cineva vorbește mai tare decât cealaltă persoană, lucru ce poate fi deranjant pentru ascultători). 

audacity podcast

4. Noise reduction. Pasul ăsta mi se pare foarte important pentru calitatea audio a podcastului. L-am descoperit după vreo trei episoade și mi s-a părut că face o diferență mare. Lărgește mult banda audio folosind butonul de Zoom In și găsește, pentru fiecare track, o porțiune unde e liniște și se aude doar zgomotul de fundal. Poate fi doar o fracțune de secundă. Selectează porțiunea respectivă și mergi la Effects -> Noise reduction -> click Get noise profile. Asigură-te că e selectat track-ul respectiv și mergi iar la Effects -> Noise reduction -> click OK. Astfel scoți zgomotul de fundal de pe întregul track (care există oricât de liniște ar fi) și rezultă un sunet mult mai curat. Am reușit chiar să atenuez zgomote de bormașină cu operațiunea asta. 

5. După acești pași de bază pe care îi fac cu orice înregistrare, trec la editatul efectiv. Lărgesc fiecare bandă suficient cât să fie vizibile cuvintele și să-mi permită să tai cu acuratețe. Trec apoi prin întregul interviu și scot ăăă-uri, mmm-uri, bâlbe, pauze sau porțiuni de discuție mai plictisitoare. Poți face asta folosind Selection Tool (F1) și selectarea efectivă a unei porțiuni de discuție. Atenție! Selectează ambele trackuri când tai ceva, altfel ți se va decala conversația. Dacă la un moment dat îți apare un ecou pe înregistrare, înseamnă că undeva ai uitat să tai ambele track-uri. Dă undo până ajungi la tăietura respectivă și reia procesul. 

audacity podcast

Dintr-o înregistrare de o oră, tai de obicei cam 20 de minute. Încerc să nu exagerez, să nu tai acolo unde nu merge tăiat (de exemplu, unele ăăă-uri sunt strâns legate de cuvinte și se aude tăietura, ceea ce e de evitat) sau să tai atât de mult încât să se piardă sensul sau naturalețea conversației. Mici bâlbe și ezitări sunt firești și umanizează discuția. 

6. Generate silence. E un pas pe care poți să-l faci sau nu. Ia ceva timp, dar mi se pare că, la fel ca noise reduction, crește calitatea audio. De fiecare dată când vorbește cineva, pe track-urile celelalte selectez porțiunea corespunzătoare și merg la Generate -> Silence. Ai grijă să nu tai intervențiile scurte ale interlocutorului (da, aha, ok etc.) sau râsul care apare peste ce zice celălalt. De asemenea, nu lăsa locuri de liniște totală simultan pe toate track-urile, pentru că se va auzi o întrerupere a sunetului. Dacă dai generate silence pe unul, lasă zgomot pe celălalt track, chiar dacă nu vorbește nimeni. 

audacity podcast

7. Dacă vrei să tai interviul să intercalezi muzică, intervenții înregistrate ulterior sau să muți bucăți de conversație dintr-o parte într-alta, selectează un loc pe toate track-urile cu Selection tool + shift + arrow up/down și mergi la Edit -> Clip boundaries -> Split. Apoi poți mișca bucățile în stânga dreapta folosind Time Shift Tool (F5). De asemenea, poți tăia și muta bucăți întregi de conversație folosind familiarul Edit -> Cut/Copy+Paste

audacity podcast

8. Salvez totul ca proiect Audacity, care poate fi accesat și modificat oricând. Când totul e gata, dau File -> Export -> Aleg formatul de care am nevoie (de obicei, mp3 sau WAV). Rezultă un fișier pe care îl pot încărca în platforma de podcasting folosită (în cazul meu, Buzzsprout). 

Pentru mine, procesul durează cel puțin 3-4 ore pentru un interviu de 40 minute – 1 oră. Majoritatea timpului e petrecută la pasul 5. Aici depinde de fiecare cât vrea să muncească. Poți să treci rapid prin interviu, cu intervenții puține, sau poți lucra la detalii, poți rearanja după un script etc. Depinde de ce ți-ai propus să faci și de preferința fiecăruia. Prefer să petrec mai mult timp editând pentru a da ascultătorului un episod cât mai curat și compact, pentru că asta îmi place și mie să ascult. Există multe stiluri de editare, trebuie să-l găsești pe al tău 😉. 

Lucrurile pot fi făcute și altfel sau mai bine. După cum ziceam, e un proces învățat “după ureche”, care pentru mine funcționează. Poate te ajută și pe tine să nu te simți intimidat de Audacity, mai ales dacă nu ai experiență cu astfel de tool-uri. Și vorbind de tool-uri, există multe alternative. De exemplu, utilizatorii de Mac pot încerca GarageBand. Dacă vrei să investești într-un tool, uită-te la Adobe Audition. Sau poți plăti pe cineva să monteze pentru tine. 

Chiar dacă e un proces ce presupune timp și efort, editatul/montatul e important pentru a asigura calitatea podcastului. Poți, desigur, pune o muzică de intro și da drumul episodului în 5 minute. Dacă pentru audiența ta funcționează, de ce nu? 

Te-ar putea interesa și Cum să-ți faci podcast: idee, echipament, costuri și promovare. Dacă ai întrebări, scrie-mi în comments și ajut dacă pot. Spor la treabă! 🎧

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *