Moduri simple de a înregistra un podcast la distanță

inregistrare podcast

Chiar dacă mâine apare un vaccin și toată planeta devine imună la Covid 19, schimbările pe care le-am văzut în modul de lucru vor persista. Vom continua să ne desfășurăm multe activități de acasă, acum că știm cum. Podcasterii s-au adaptat și ei și au învățat cum să înregistreze la distanță – deși pentru unii era deja modus operandi.

Înainte de panemie, îmi plăcea să mă întâlnesc cu invitații Zest Podcast din mai multe motive: veneam cu echipamentul de înregistrare și mă asiguram că se aude bine, alegeam mediul în care înregistrăm (unul, pe cât posibil, izolat și liniștit) și, poate cel mai important, cream o conexiune cu invitatul față în față. Comunicarea non-verbală e importantă în orice discuție: îți dai seama dacă celălalt rezonează cu un subiect sau nu, dacă e entuziasmat, emoționat, trist, plictisit etc. În funcție de asta, poți dirija interviul. O perioadă am amânat interviurile. Am zis că aștept până se poate să ne vedem iar. Dar aveam de așteptat mult și bine, așa că am început să înregistrez interviuri online.

Există mai multe variante pentru a înregistra un podcast la distanță și am văzut constant întrebări în acest sens pe grupurile de podcasteri. Așa că am zis să împărtășesc din experiența mea.

Podcast audio/video pe Zoom

Un mod ușor de a înregistra la distanță e să folosești toolurile pe care le ai deja la îndemână, cum ar fi Zoom sau Skype. Avantajul acestora este că poți să te vezi cu interlocutorii (sigur, poți dezactiva video dacă dorești) și să recuperezi ceva din autenticitatea unei întâlniri față în față.

Dacă ar fi să alegi între Skype și Zoom, mergi pe Zoom. Skype a fost mult timp folosit de podcasteri din lipsă de opțiuni, însă azi ai la îndemână variante mai bune. Zoom, de exemplu, e superior la calitatea sunetului (deși nu este perfect), iar procesul de înregistrare este facil. Odată ce toată lumea este în întâlnire, apeși Record, iar Zoom creează o înregistrare video, dar și una doar cu audio. De asemenea, în Zoom ai opțiunea să înregistrezi track-uri diferite pentru fiecare vorbitor, ceea ce e foarte util în momentul editării audio (Preferences -> Recording -> Record a separate audio file for each participant). La finalul întâlnirii, vei găsi înregistrarea în folderul dedicat Zoom.

Zoom este preferat de podcasteri și pentru că este un tool folosit de multă lume, așa că sunt șanse ca invitatul tău să-l fi folosit deja și să fie familiar cu el. Zoom poate fi folosit gratuit, însă, dacă sunt mai mult de doi participanți în întâlnire, pe anumite tipuri de cont apelul poate fi restricționat la 40 de minute. Verifică ce tip de cont ai și care sunt condițiile înainte să începi înregistrarea.

Zencastr

Zencastr e una dintre cele mai bune opțiuni pentru înregistrarea la distanță și preferata mea. Spre deosebire de Zoom, care a fost gândit pentru video, Zencastr a fost creat pentru podcasteri (deși are, mai nou, și opțiunea de înregistrare video). Eu l-am folosit deja de câteva ori. Calitatea sunetului e ok și este foarte ușor de folosit. Deși exista o limită la numărul gratuit de ore înregistrate, de când cu pandemia, Zencastr oferă gratuit și nelimitat opțiunile de bază, cu înregistrare în format mp3. Pentru opțiuni avansate, cum ar fi înregistrare în format wav și postproducție, au și un plan plătit.

inregistrare podcast

Partea bună e că poți face totul din browser. Pur și simplu creezi un episod nou, iar platforma îți generează un link pentru discuție. Trimiți acel link invitatului și nu trebuie decât să-l deschidă, fără să-și instaleze vreo aplicație (valabil și pentru Zoom). Odată ce Zencastr verifică microfoanele și memoria device-ului (pentru că face și un backup local al discuției) și totul este în regulă, te auzi cu invitatul și poți da record. La finalul discuției, după ce apeși stop, se vor crea fișierele pentru fiecare track audio, pe care le poți apoi descărca și folosi la montaj (nu închide fereastra până nu s-au exportat fișierele audio – îți apar în partea de jos a ecranului când sunt gata).

Zencastr îți oferă și opțiunea de monitorizare audio – adică îți poți auzi vocea în căști în timpul discuției, pentru a te asigura că sunetul și volumul sunt ok. E o funcție utilă. Mi s-a întâmplat să nu o folosesc și să-mi dau seama că vorbeam prea tare sau prea aproape de microfon, ca baba care are impresia că dacă vorbește la telefon și celălalt e departe, trebuie să țipe 🙃.

Fiecare cu jucăriile lui

Dacă invitatul are echipament de înregistrare, fiecare poate să înregistreze partea lui de discuție și să o trimită pentru montaj. Mie nu mi s-a întâmplat, dar e o variantă care, deși mai complicată, îți asigură o calitate audio bună.

Există și alte tooluri, dar nu voi intra detalii pentru că nu le-am folosit și nu le pot recomanda. Cred că Zencastr, Zoom și înregistrarea directă acoperă nevoile majorității podcasterilor. Voi menționa trei platforme pe care le-am văzut recomandate, în caz că vrei să le încerci: Squadcast, Cleanfeed și Riverside.fm.

Backup

Orice tool folosești, asigură-te că ai un backup în caz că ceva nu merge. De exemplu, în Zencastr mi s-a întâmplat o dată să nu-i recunoască microfonul invitatului, orice am fi făcut. Așa că am mereu Zoom ca backup. Dacă stai prost cu anxietatea, poți chiar înregistra în două tooluri diferite simultan, pentru mai multă siguranță.

Conexiune internet

Unul dintre marile dezavantaje la înregistrarea la distanță este că oricând se poate întrerupe conexiunea. Asigură-te că atât tu cât și invitatul aveți conexiuni stabile, pentru a evita întreruperile. Dacă se întâmplă, nu e un capăt de țară. Odată restabilită conexiunea, poți relua discuția de unde s-a oprit și poți oricând retușa la montaj. E important totuși să nu fie prea multe porțiuni cu o calitate audio slabă.

Zencastr îmi place și pentru că înregistrează o copie locală a discuțiilor, astfel încât, atunci când s-a întâmplat să se piardă conexiunea pentru câteva secunde, nu s-a pierdut și discuția. În fișierele finale, ne-am auzit fără întrerupere.

Spațiu de înregistrare

Alege o cameră unde nu ești deranjat și unde nu există prea mult zgomot de fond. Pentru a evita pe cât posibil ecoul și a avea o calitate ok a sunetului, eu îmi acopăr biroul cu o pătură și pun perne pe peretele din față (vezi poza de la începutul textului). Unii podcasteri înregistrează din dulap. Buzzsprout explică în articolul ăsta cum și de ce să-ți amenajezi spațiul de înregistrare.

Pregătirea invitaților

În primele interviuri la distanță, am presupun că totul va fi ok și, în afară de linkul pentru discuție și câteva detalii legate de Zencastr, nu prea am dat indicații. Am realizat însă că e o greșeală. Problema principală e microfonul folosit de invitat. Cei mai mulți nu au un microfon dedicat și-l folosesc pe cel de la laptop, telefon sau căști. De asemenea, uneori nu folosesc căști și se înregistrează ecoul vocii tale, ceea ce poate fi supărător și dificil de scos la montaj.

Cere-le invitaților, pe cât posibil, să folosească un microfon bun (poate pot împrumuta unul) și să facă un test înainte, să vadă cum se aude. Roagă-i să verifice dacă microfonul dorit e și cel selectat ca input audio (mi s-a întâmplat să am microfonul conectat la laptop prin recorder, să uit să verific inputul și să înregistrez cu microfonul de la laptop) și să-și pună căști. Dacă e nevoie, spune-le să vorbească mai tare sau mai încet, mai aproape sau mai departe de microfon etc.

Dacă înregistrezi video, asigură-te că invitatul știe asta și că e de acord.

În general, nu presupune că invitatul știe. Dă-i cât mai multe detalii și explică-i ce are de făcut. Degeaba te auzi super bine, dacă invitatul – cel care, teoretic, vorbește cel mai mult și e centrul atenției -, se aude super prost. Am pățit și mi-a părut rău că o discuție interesantă nu s-a auzit tocmai ok.

Avantajele podcastingului la distanță

Chiar dacă aș prefera să mă întâlnesc cu invitații, sunt și avantaje la înregistratea unui podcast la distanță, cum ar fi timpul economisit (nu trebuie să te mai deplasezi nicăieri) și confortul de a discuta de acasă. Dacă nu înregistrezi video, poți face și podcasting în pijamale. De asemenea, până acum închiriam spații de înregistrare, dar nu mai e cazul, deci a scăzut costul de producție.

Dacă distanța nu mai e un incovenient, poți înregistra cu oricine, oricând. Am avut invitați care nu locuiesc în București sau în România și a fost dificil să programăm o discuție. De exemplu, am așteptat câteva luni să vorbesc cu Ioan T. Morar, Tatiana Țîbuleac sau Diana Geacăr. Țineam morțiș să fim față în față. Până n-am avut de ales.

Pandemia m-a forțat să renunț la anumite limitări și să găsesc soluții pentru a continua Zest. Nu e mereu perfect, dar mă bucur de avantajele lucrului de acasă și caut noi moduri de a îmbunătăți calitatea audio și cea a discuției.

Ce faci după înregistrare?

Deși poate părea complicat să înregistrezi la distanță, pentru mine munca începe abia după, când vine partea de editat și montaj. Am descris într-un alt articol cum montezi un podcast folosind Audacity. Dacă ești la început și abia tatonezi cu ideea creării unui podcast, te-ar putea ajuta și articolul ăsta despre cum să-ți faci podcast.

Știu că poate fi un proces copleșitor așa că, dacă ai întrebări, lasă un comentariu și te ajut, dacă pot. Iar dacă ai descoperit o modalitate mai bună de a face un podcast la distanță, m-aș bucura să-mi spui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *