Unde poți publica proză, poezie, și nu numai

unde poti publica

Îți place să scrii și vrei să le arăți și altora textele tale? Dacă ai de un volum întreg, te poți adresa unei edituri, desigur. Dar dacă ai doar câteva texte scurte și vrei să vezi ce zice lumea? Poți publica pe propriul blog sau, dacă vrei să-ți lărgești audiența, o idee bună este să publici pe platforme cunoscute, care se ocupă cu promovarea autorilor.

Am făcut o listă de astfel de publicații care acceptă texte de la scriitori la început de drum sau consacrați. Înainte să te grăbești să trimiți, asigură-te că:

  1. Ai citit cu atenție regulile de trimitere: tipul de text acceptat, numărul de semne, termenul limită etc.
  2. Ai citit deja ce se publică pe acea platformă pentru a-ți face o idee dacă ți se potrivește.
  3. Ai recitit și editat textul de mai multe ori și l-ai adus la o formă optimă. Dacă ai cui, l-ai trimis și altcuiva pentru o părere.
  4. Ai scris cu diacritice.
  5. Ești pregătit(ă) pentru un refuz. Se întâmplă. Poate nu este locul potrivit. Sau poate mai poți aduce îmbunătățiri și încerca din nou.
  6. Citești cel puțin la fel de mult pe cât scrii. N-am făcut eu regula asta. E scrisă în stele.

Acum că am stabilit câteva reguli de bază, să trecem la lista de publicații.

Flash fiction pe Laconic

Lansată la începutul lui 2023, platforma Laconic a publicat deja zeci de autori consacrați sau la început de drum. Cofondat și coordonat de Raluca Nagy, Vlad Beu și Marius Deacu, proiectul promovează formatul flash fiction, adică proză (foarte) scurtă, și organizează și concursuri lunare care premiază cele mai bune texte.

Laconic se bucură de popularitate și vizibilitate în rândul scriitorilor și cititorilor, așa că e un loc bun să trimiți textele de care ești mândru.

Aici găsești regulile și formularul pentru a trimite proza ta.

Revista de povestiri

Cu o tradiție de aproape un deceniu, Revista de povestiri publică constant proze alese de scriitori cunoscuți prin două filiere:

  1. Participarea la atelierele de scriere creativă ale revistei, ce au loc periodic. Dintre temele primite la fiecare întâlnire, scriitorii selectează textele preferate pentru publicare.
  2. Înscrierea unei povestiti la unul dintre cele 4 concursuri trimestriale, cu următoarele deadlineuri: 1 decembrie, 1 martie, 1 iunie, 1 septembrie.

Pe lângă posibilitatea de publicare, participarea la ateliere vine cu feedback și cu o comunitate valoroasă de scriitori cunoscuți sau în devenire. Concursurile trimestriale sunt deschise tuturor, însă nu vin a pachet și cu feedback.

Detalii și instrucțiuni, aici.

Cod de poveste

Vrei să faci ceva mai util și plăcut decât să dai un scroll pe Facebook sau Intagram? Citește o proză scurtă. Este mesajul platformei Cod de poveste, unde poți citi o nouă poveste săptămânal. Fondat de scriitorul Bogdan Răileanu, proiectul acceptă periodic texte noi, iar recent a ajuns și pe stâlpii de la metrou.

Fii cu ochii cu pe site și pregătește-ți proza.

Revista Zugzwang

Fondată de scriitorul și jurnalistul Andrei Crăciun, Revista Zugzwang găzduiește proză scurtă, poezie și eseuri. „E puțin probabil, dar poate chiar le vom publica”, promite Andrei.

O mie de semne

O Mie de Semne este o platformă culturală care promovează literatura și te întâmpină cu sloganul „Scrie ce vrei!”. Dar să fie, totuși, bun, aș adăuga eu. Poți trimite proză și poezie la Poșta redacției. De publicarea poeziei, se ocupă poeta Ramona Boldizsar.

Ficțiuni reale

Ficțiuni reale este un grup de Facebook inițiat de Florin Piersic Jr. care oferă teme de scris, iar oricine este liber să publice dacă respectă regulile. Este un loc unde poți exersa, te poți juca, dar poți vedea și ce reacții primești de la audiența destul de numeroasă și activă.

Doza de ficțiune din Viața Medicală

Revista Viața Medicală are o rubrică dedicată prozei scurte din universul medical. Nu trebuie să lucrezi efectiv în domeniu, ci doar să ai o idee pe o temă precum pandemia, sistemul medical, birocrația, condiția de pacient, bolile etc. Mai multe detalii, aici.


Lista nu este exhaustivă, dar e un bun început pentru oricine dorește mai multă vizibilitate pentru ce scrie.

Dacă știi și alte platforme sau publicații care ar trebui să fie pe listă, lasă un comentariu mai jos.

Iar dacă vrei mai degrabă feedback, nu doar vizibilitate, poate ți-ar fi mai potrivit un curs de scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *