Recomandări din 2016: lecturi, muzică și seriale preferate

recomandari 2016

În spiritul finalului de an, împărtășesc cu voi câteva dintre poveștile mele preferate din 2016, fie ele audio, video sau scrise. Nu de alta, dar poate vă plictisiți pe drumuri, în trenuri sau pe la birou zilele astea :).

Mi-am pus căștile, lasă-mă în pace

podcast-2016

Sunt un mare fan al podcast-urilor. Această formă contemporană de radio care întâlnește internetul mă scapă de multe momente de plictiseală. Fac curat mai cu spor, suport orele din tren cu drag și mă simt de multe ori norocoasă că pot asculta asemenea povești. Mai jos, trei dintre cele mai frumoase și interesante episoade ascultate anul ăsta:

Radiolab – From Tree to Shining Tree

Un episod minunat despre creierul unei păduri, despre ce se întâmplă sub copacii neclintiți și dincolo de liniștea aparentă. O poveste care te face să te pleci în fața naturii care e mai complexă decât ne-am putea imagina vreodată.

More Perfect – The Political Thicket

În 1962, un caz relativ necunoscut adus în fața Curții Supreme a Statelor Unite a bagat în spital un judecător și a iscat dispute interminabile. Decizia luată atunci avea să influențeze politica americană în momente cruciale, cum ar fi acela în care Al Gore a atacat la Curtea Supremă rezultatul obținut de George Bush la alegerile din 2000.

Reply All – Lost in a Cab

Când o ascultătoare își pierde aparatul de fotografiat într-un taxi din New York, PJ și Alex pleacă la vânătoare de fraude pe internet și ajung să ia la puricat diverse site-uri, inclusiv Google.

Top 50 2016

Un prieten m-a provocat să fac un Top 50 muzical al anului. A fost greu, dar iată de a ieșit. „Gone are the Days” a lui HONNE mi-a răsunat cel mai mult în căști. Chiar așa, unde se duc zilele când se duc? În memorie, iar memoria ne joacă feste (un articol pe tema asta, mai jos).

Lecturi care mă bântuie

articole 2016

Orașul care n-a fost

De câțiva ani, mi-am făcut un obicei din a citi DOR în tren, în drum spre casă. Cumva, periodicitatea revistei se potrivește cu cea a călătoriilor mele spre Suceava, iar cele 6-7 ore date în dar de CFR sunt numai bune pentru a răsfoi în tihnă un număr întreg. În prag de Crăciun, nici că putea DOR #26 să aibă o temă mai potrivită: Locuire. Povestea lui Vlad Odobescu despre orașul natal, Huși, mi-a ajuns la inimă ca un pachet primit de acasă în studenție.

„A fost un experiment!”

Reportajul Luizei Vasiliu e greu de citit. Foarte. Cu cât trec paragrafele, cu atât crește presiunea din piept și sentimentul de revoltă împotriva lui Burnei, a sistemului, a celorlalți doctori care au tăcut. Chiar era nevoie de o astfel de demascare să se facă ceva? Chiar nu s-a putut mai mult, mai repede?

Susțineți Casa Jurnalistului, un proiect independent care face mai mult jurnalism decât multe trusturi de presă la un loc: https://www.patreon.com/casajurnalistului

Poți trăi și fără, dar nu strică să știi

The Rise of Dating-App Fatigue – Aplicațiile de dating au devenit foarte populare în ultimii ani. De ce nu funcționează și ce efecte produc printre singuraticii anului 2016, ne spune Julie Beck într-un articol necesar și pesimist.

The Many Ways Our Memory Fails Us (Part 1) – Amintirea și realitatea sunt două filme diferite.

Millennials are obsessed with side hustles because they’re all we’ve got – De ce mulți dintre noi simt nevoia să facă ceva cu sens pe lângă jobul de zi cu zi.

50 Mind-Blowing Implications of Self-Driving Cars (and Trucks) – Un exercițiu de imaginație despre cum va arăta viitorul.

Jennifer Aniston is discovering that a first marriage is for life – Feminismul e în floare, păcat că floarea e ofilită. Epopeea Brad-Jennifer-Angelina spune multe despre cum sunt (încă) percepute femeile în societate.

RIO 2016, FAZA PE CANAPEA. ZIUA 6: ANA ARE MIERE – Mircea Meșter scrie minunat. Să-i urmăriți cronicile și în sezonul 2017.

How to Email – Despre o nouă etichetă, mai simplă și directă, în mesajele virtuale.

Do we really need to meet? – Am o problemă cu ședințele. Și nu sunt singura.

Multilevel Marketing: Last Week Tonight with John Oliver (HBO) – John Oliver ia câte un subiect și-l face bucățele mici și coerente. De data asta, se ia la trântă cu iluzia MLM-urilor.

A Brief History of Getting So Wasted You Forget You Created Important Pop Culture – Nu încercați așa ceva acasă.

Inside Obama’s White House album: Photographer Pete Souza – who has taken two million intimate images of the President – reveals his favorite FIFTY-FIVE shots – Tare simpatic a fost Obama. Of.

2016 într-o poză

hilary-clinton-selfies

Când lumea vede realitatea prin telefon, iese președinte cine vorbește mai bine limbajul Facebook și Twitter.

Cărți din alți ani, citite în 2016

carti 2016

Câteva recomandări de lectură pentru 2017, dacă nu v-au trecut prin mână deja.

Non-ficțiune

The Black Swan

Nassim Taleb desființează statistica, probabilitățile și tot ce-am învățat să credem despre viitor. E bine să ne mai punem la îndoială cunoașterea, măcar din când în când. Și să nu ne mai mirăm când iese Trump președinte, de exemplu.

The Power of Habit

Cam tot ce facem e o rutină, un obicei. The Power of Habit e o carte utilă pentru că te învață să înțelegi, să descompui obiceiurile și să le schimbi.

Zero to One

O carte excelentă pentru antreprenori, despre inovație, startup-uri și ideile care schimbă lumea.

Made to Stick

Ce face ca unele idei să reușească, iar altele să dispară? Made to Stick e plină de sfaturi utile despre cum să fii mai convingător.

Ficțiune

Purity

Jonathan Franzen a construit personaje memorabile într-o încâlceală de povești în care toată lumea cunoaște pe toată lumea din altă viață. Totul cu morală, bineînțeles.

Seriale, că filme n-am prea văzut

seriale 2016

Black Mirror

Ajuns la sezonul al treilea, Black Mirror rămâne serialul meu preferat. Vă recomand să-l luați de la început și să savurați fiecare episod. Multe vă vor rămâne mult timp pe retină și în suflet. Anul acesta, majoritatea cronicilor a dat drept favorit episodul San Junipero, o poveste de dragoste din viitor, cu muzică din trecut. Uh, baby, heaven is a place on earth.

Stranger Things

Apropo de muzică din trecut, Stranger Things are iz de film SF din anii ’80. Este o poveste bine construită, pe alocuri înfricoșătoare, pe alte locuri plină de farmec și umor, cu personaje care au intrat deja în cultura populară.

The Night Of

Ce faci când te trezești la locul unei crime sângeroase, dar nu-ți amintești nimic și ești convins că ești nevinovat? The Night Of se joacă cu mințile audienței, dar și cu cele ale personajelor sale.

Gilmore Girls: A Year in the Life

Gilmore Girls era serialul ăla comod, plăcut și înduioșător care se potrivea ca o mănușă unei după-amieze de duminică. E riscant să reiei un serial de succes pentru că poți să strici totul. Din fericire, nu a fost cazul. Sezonul nou care prezintă un an din viața fetelor Gilmore, vreo zece ani mai târziu, a fost exact cum trebuia să fie. Mai matur și mai cu picioarele pe pământ, fără a pierde din naivitatea portocalie a primelor șapte sezoane.

Hasta la 2017, baby!

finding-dory

Primește pe mail noutățile de pe BlacuSens: articole relevante și episoade Zest Podcast.

plus ebookul 21 de formule pentru titluri care atrag trafic

minus bla-bla inutil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *