Andrei Crăciun: Oamenii confundă talentul cu munca (Zest #17)

Interviu Andrei Crăciun


Andrei Crăciun, ziarist din 2005, a scris la publicații precum Evenimentul Zilei sau Adevărul și este câștigătorul mai multor premii: Cel mai bun tânăr jurnalist de cultură din România (Fundația Freedom House, 2010), Cel mai bun editorialist din România (Clubul Român de Presă, 2011), Cel mai bun reporter din România (Premiile Superscrieri, 2012) și Superscrierea cititorilor (2013). A contribuit la proiecte de jurnalism independent (printre care Recorder.ro și dela0.ro) și a publicat mai multe volume de proză și poezie.

Am vorbit cu Andrei despre cum îmbină concizia cu poezia, despre ritmul unui text, despre cum e să scrii o carte dintr-o singură frază și despre autorii care îi plac. Play! ▶


Au fost menționate:

Yu Hua, Cronica unui negustor de sânge
Richard Brautigan, Căderea unui sombrero
Isaac Babel
Andrei Platonov
Bohumil Hrabal
Venedikt Erofeev
Ali Eskandarian, Anii de aur
Radu Cosașu
Poeme involuntare

Iată și biblioteca de care vorbim la un moment dat (care aparține Omega House):

carti


Note interviu:

1:42 Un text e bun dacă îți face poftă să scrii, dar sunt ponderat în a-mi dori să trezesc asta în cititori. Sper să se aleagă măcar cu o lectură plăcută, să-i pună pe gânduri, să-i enerveze, să-i scoată în stradă sau să-i lase indiferenți, pentru că e și asta o atitudine.

4:10 Mă simt străin de oamenii care creează în zilele noastre. Cei mai mulți oameni pe care i-am admirat vreodată sunt morți sau foarte bătrâni.

4:45 Un text de care sunt mulțumit are ritmul pe care l-am auzit în cap înainte să-l scriu. Eu sunt un lăutar în meseria asta.

5:50 Sunt foarte puține alte lucruri care mă interesează în afara scrisului. Am foarte mult exercițiu. Sunt ziarist la bază și am făcut măcar opt ani de cotidian cu cel puțin paisprezece ore de muncă pe zi.

7:10 Dacă am dobândit ceva în munca zilnică și silnică la gazetă este că am primit harul conciziei.

8:00 Despre Aleea Zorilor & Și fericirea era obligatorie.

9:50 La ziar eram obligat să scriu în propoziții scurte care mereu m-au enervat. Pot să fiu concis și într-o frază mai lungă.

13:30 Unitatea de măsură care este succesul comercial nu are pentru mine niciun grad de valabilitate. Nu am apetit pentru succes. M-ar îngrozi să aflu vreodată că sunt pe placul mulțimilor.

15:30 După niciun standard nu pot spune că am succes comercial și nu mi se pare că trăiesc atât de rău. Am viața pe care mi-am dorit să o am.

19:20 Scriu în fiecare zi pentru că asta e meseria mea. Scriu atât cât e nevoie ca să trăiesc așa cum îmi doresc. Scrisul e o meserie și îl tratez ca atare, nu ca pe un hobby sau ca pe un dar.

22:30 Jurnalul meu a fost cel de la tarabă, ziarul, și am scris în el în fiecare zi.

27:00 Despre poemele involuntare.

31:10 Călătoresc în fiecare zi. E parte din meseria mea, îmi iau subiectele din ce văd și ce aud.

32:00 Oamenii confundă talentul cu munca.

38:00 Sunt scriitori dependenți de percepția cititorilor și scriitori care ar fi scris și dacă nu ar fi existat niciun cititor pe lume.

39:30 Noi suntem oameni pentru că avem o poveste de spus despre noi.

40:25 Scrisul e căutarea unei forme care să dea sens. Nu cred că am scris vreodată ceva – rescriu. Povestea s-a întâmplat într-un fel și tu o rescrii.

42:15 Și să vreau nu mă pot lovi de writer’s block. Nu sunt dintre cei care au luxul să scrie doar în stare de inspirație.


Unde poți asculta Zest:

Spotify https://spoti.fi/2BjRRjr
iTunes https://apple.co/2Bg3zvn
Pocketcasts https://pca.st/7ss0
Stitcher http://bit.ly/2G5z4MH
Overcast http://bit.ly/2G4nLEx
PlayerFM http://bit.ly/2WE6gjl

Orice player folosești, nu uita să Subscribe ✅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *