Cum să-ți faci un obicei din a scrie

obicei scris

“Anul ăsta o să scriu mai mult”. Dacă ți-ai spus o variantă a acestei propoziții vreodată, știi că să treci de la vorbe la fapte (scrise) nu e ușor. La început ești motivat, ai energie și te ții de treabă. Apoi intervine viața cu tot ce presupune ea – job, familie, alte priorități, lipsă de chef, frici și dubii – și obiceiul de a scrie constant se transformă într-o evitare perpetuă.

Spun asta din experiență și din nenumărate discuții avute la Zest Podcast, la cursuri de scris și cu cei din comunitatea Draft.

Oamenii își propun să scrie mai mult și se țin foarte greu de treabă. De ce?

De ce e atât de greu să scrii constant?

Sunt mai multe motive pentru care, în ciuda dorinței, scrisul constant vine greu.

În primul rând, dacă nu scrii de meserie, ziua ta este dedicată automat altor activități. Cu toții trebuie să ne câștigăm traiul, iar jobul ne ocupă o bună parte a zilei și ne mănâncă energia mentală. Scrisul are nevoie de energie mentală.

Pur și simplu, în cele mai multe zile, nu mai ai resurse să scrii după ce închei celelalte activități, și e normal să fie așa pentru că nu ești robot.

În al doilea rând, chiar dacă reușești să te motivezi să te așezi în fața tastaturii, ești în pană de idei sau inspirație. Nu știi cum să începi. Scrii 2-3 propoziții și nu mai găsești continuarea. Te descurajezi și renunți pentru că nu ți-ai setat cadrul necesar. Scrisul necesită pregătire, documentare și organizare.

În al treilea rând, chiar dacă ai o idee bună și pare că te ții de treabă, e greu să menții motivația pe termen lung. Intervin momentele de dubiu (”Nu sună bine” / ”Ce prostie am scris” / “Cine ar vrea să citească așa ceva?” / “O să mă fac de râs” etc.), lipsă de timp, oboseală sau amânare. Adunate, devin obstacole tot mai greu de trecut.

Pauzele dintre sesiunile de scris se prelungesc, te depărtezi de text, antrenamentul scade și te trezești că trec luni de zile sau ani fără să fi progresat.

Scrisul are nevoie de un cadru care să-l mențină în viață.

Și dacă e un obicei atât de greu de menținut, de ce ne mai chinuim? Ce beneficii are scrisul?

Motivația: de ce să scrii mai mult?

De ce-și propun unii oameni (mulți din bula mea) să scrie mai mult? Răspunsurile variază și sunt o combinație de factori:

  • Ai ceva de spus: o poveste sau o idee nu-ți dă pace. E o șopârlă care se plimbă prin creier și te jenează. Vrei s-o scoți, dar nu știi cum și pe unde.
  • Vrei să ai o voce într-un anumit domeniu. Fie că vorbim de literatură, marketing sau reparat biciclete, vrei să te cunoască lumea. Să publici ceva valoros care să arate lumii că ești talentat/priceput la [insert skill]. Acel ceva poate fi o carte, un ebook, o serie de articole sau orice alt text care demonstrează expertiza.
  • Scrisul îți face bine. Ai descoperit întâmplător sau nu că procesul de scris e terapeutic. Că te ajută să-ți pui ordine în idei, să te calmezi sau să te descoperi. Vrei să ai acel sentiment mai des, să-ți clarifici gândurile și sentimentele și, de ce nu, să ai și revelații.
  • Vrei să-ți promovezi afacerea/serviciile/produsele. Ca freelancer writer, lucrez cu clienții pentru a crea texte care îi ajută să comunice eficient cu audiențele lor. Mulți antreprenori înțeleg valoarea conținutului autentic pentru promovarea business-ului, așa că fie externalizează acest serviciu, fie – la început sau complementar – se ocupă chiar ei de scris.
  • Vrei să explorezi noi tipuri de scris. Să zicem că ești content writer, dar vrei să scrii mai multă proză în timpul liber. Poate lucrezi în comunicare și-ți plac task-urile care presupun scris, așa că vrei să-i dedici mai mult timp. Sau poate vrei să-ți testezi mâna în copywriting. Scrisul are multe forme, dar ai nevoie de timp să le încerci și să accepți că nu te pricepi la toate din prima.
  • Ți-ai propus să trăiești din scris. Crezi că ți-ai putea face scrisul meserie, însă nu ești încă sigur cum. Vrei să scrii mai mult pentru a deveni mai bun și a putea face o schimbare în viitor.

Ia-ți câteva momente acum pentru a răspunde la întrebarea: de ce vreau să scriu mai mult? Notează răspunsul. Poți avea un singur motiv sau mai multe, dar e important să identifici pentru că te va ajuta să-ți menții obiceiul.

Cu cât ești mai vag în ce-ți propui, cu atât va fi mai ușor să eviți să faci. Deci, de ce?

Obiceiul de scris

Este posibil să scrii constant și să nu fie un chin (de fiecare dată). Altfel, nu am avea biblioteci, bloguri cu sute de articole, publicații cu zeci de ani vechime sau cutii pline cu jurnale.

Blocajul scriitorului e real și ceva cu care se confruntă și cei mai experimentați. Însă el poate fi depășit dacă îți asiguri cadrul necesar și abordezi scrisul organizat, nu pe sistemul “o să scriu când o să am chef” aka niciodată.

Cum să fii și tu unul dintre cei care pot scrie constant?

  1. Stabilește un timp și spațiu dedicat scrisului. Fii cât mai clar. De exemplu: “Voi scrie în fiecare dimineață timp de zece minute, pe agendă, în bucătărie, în timp ce-mi beau cafeaua”. E important să ai un spațiu dedicat, unde te poți concentra, și pe care îl asociezi cu acest obicei.
  2. Leagă obiceiul de scris de o altă rutină bine stabilită. Gândește-te în ce moment al zilei sau săptămânii ai putea să faci loc scrisului (ideal, unul în care nu ești foarte obosit). Programează sesiunea imediat înainte sau după o acțiune pe care o faci oricum, cum ar fi băutul unei căni de cafea sau ceai, masa de prânz sau deschisul email-ului.
  3. Propune-ți un obiectiv modest. Așa cum explică James Clear în Atomic Habits, e mai important să repeți un lucru frecvent, decât să-i dedici foarte mult timp. Să-ți propui să scrii o oră pe zi e lăudabil, dar puțini pot dedica acest timp zilnic, pe termen lung. Fii realist și începe cu pași mici. Odată obiceiul format, poți crește durata.
  4. Documentează-te și fă-ți o listă de teme. Notează-ți într-o aplicație sau pe o agendă idei de scris – fie că e vorba de articole de blog sau scene dintr-o poveste. Dacă vrei să dezvolți un subiect anume, dedică timp documentării înainte să începi efectiv să scrii. Lăsând lucrurile la voia inspirației de moment, crești riscul să te blochezi și să renunți. Alternativ, dacă vrei să scrii pentru tine, cu rol terapeutic/de cunoaștere, poți scrie la întâmplare orice îți trece prin cap, fără filtre sau un scop anume – doar să-ți fie clar că asta faci.
  5. Alătură-te unor comunități de oameni pasionați de scris. E mai ușor să-ți formezi și să menții un obicei dacă vezi acest lucru și la alții și dacă ai cu cine discuta despre plăcerile și provocările procesului.
  6. Publică textele sau arată-le prietenilor/colegilor. Nu e obligatoriu dacă nu vrei sau dacă practici un tip de scris foarte personal, dar ajută ca eforturile să-ți fie recunoscute și răsplătite. Poți publica pe un blog personal, pe social media sau în diferite publicații care acceptă texte. Sau, mai simplu, poți da un mail unui prieten: „am scis ceva, cum ți se pare?”. Feedback-ul, bun sau rău, te ajută să-ți îmbunătățești scrisul și să simți că lucrezi cu un scop.
  7. Citește. Nimic nu-ți menține pofta de scris ca o carte bună. Citește orice îți face plăcere. Pe mine mă ajută și cărțile despre scris. Câteva recomandări:

Două condiții necesare

Dacă ți-ai propus să scrii mai mult și chiar vrei să te ții de treabă, trebuie să îndeplinești două condiții:

  • Să înțelegi de ce vrei să faci asta.
  • Să ai un plan de acțiune.

Dacă nu ți-e clară motivația, va fi foarte ușor să renunți. Iar fără instrucțiuni clare, te vei simți copleșit. Scrisul nu ține (doar) de talent sau inspirație. E un skill ca oricare altul și trebuie antrenat.

Cursurile de scris funcționează de multe ori pentru că, pe termen scurt sau mediu, oferă timp și spațiu dedicate activității, idei utile și teme de scris și un sistem de suport și responsabilizare. Dar, când cursul se încheie, obiceiul nu se menține. De aceea, motivația și cadrul trebuie să existe constant și, ideal, să fie integrate în viața de zi cu zi.

Sper ca pașii din acest articol să te ajute să treci de la vorbe la fapte scrise. Și te așteptăm la Draft, atelierul lunar de scriere compulsivă care asta își propune: să creeze un mediu propice scrisului, într-o comunitate prietenoasă. Ne întâlnim vinerea dimineața, când avem resurse mentale pentru scris și cafeaua alături, și contribuim la crearea unui obicei și obținerea beneficiilor pe care ți le-ai propus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *