De ce să faci un curs de scris și câteva recomandări

curs creative writing

Acum câțiva ani m-am înscris la un curs de scris. Îmi venise ideea să fac Zest și voiam să cunosc mai bine lumea scriitorilor autohtoni, aspiranți sau consacrați. Eram și curioasă. Scriam de ani de zile și voiam să văd ce-mi poate oferi în plus un astfel de curs. Mi-a plăcut și, cum nu cred că poți da greș investind în educație, am mai făcut câteva cursuri și ateliere de scris și storytelling (inclusiv online). Știu că sunt mulți interesați de ideea unui atelier de scriere creativă, pentru ei sau pentru a-l face cadou, așa că voi împărtăși din experiența mea.

Pe scurt: deși există multe prejudecăți și temeri, oricine poate beneficia de pe urma unui curs de scris și, dacă te bate gândul, da, merită să faci unul. Prețul mediu este între 500 și 1.000 de lei și durata este de două-trei luni, deși există și excepții. Nu alege cursul doar după notorietatea instructorului, ci după ce-ți dorești de la un astfel de curs. Am inclus mai multe recomandări la final, pentru diferite tipuri de scriitură. Analizează programa, pune întrebări și apoi ia o decizie.

La ce să nu te aștepți de la un curs de scris

„Dintr-un atelier de creative writing ies atâția scriitori câți au intrat”, spune Bogdan Răileanu la Zest.

Cei care țin cursurile de scris îți vor spune chiar ei: nu mergi acolo să înveți să scrii. Pare paradoxal, dar, dacă te gândești ce presupune un curs, înțelegi la ce se referă. Câteva sesiuni de două-trei ore nu te vor transforma în scriitor, dar te pot ajuta să scrii mai bine. De asemenea, un curs nu-ți va garanta că vei publica ceva, deși poți găsi îndrumare, dacă asta îți dorești.

La un curs de scris nu mergi pentru laudă. Nu te aștepta să auzi că scrii extraordinar. Spun asta pentru că am văzut cursanți care vin cu un text de care sunt mândri și acceptă cu greu că nu e toată lumea de acord. Vin să ceară validare, nu feedback, ceea ce e greșit, din punctul meu de vedere.

Asta nu înseamnă că scrisul bun nu este apreciat, ci că ai mult de muncă și nu te va amăgi nimeni că e altfel.

Câteva prejudecăți care te-ar opri să faci un curs de scris

Scrisul nu se învață. Marii scriitori nu au făcut cursuri de creative writing. Ori ești scriitor, ori nu ești. Nu vreau să-mi spună cineva cum să scriu. E suficient să știi limba română să scrii. E suficient să citești. Problema nu e scrisul în sine, ci că nu am timp. Bani. Chef. Motivație. Că dacă aș avea…

Bineînțeles că scrisul se învață, ca orice altă meserie sau îndeletnicire. Sigur că sunt persoane mai aplecate spre scris decât altele. Dar chiar și acele persoane scriu foarte mult până să scrie bine. Sunt o grămadă de tehnici pe care le poți învăța, pe care cu greu le descoperi singur. Să accepți o critică nu înseamnă să-ți trunchiezi talentul, ci să-l potențezi. Crești doar ieșind din bula ta, discutând textele altor autori și lărgindu-ți orizontul de scriitor și cititor.

Unii autori mari nu au făcut cursuri, în timp ce alții au făcut. Dar chiar și primii au avut altceva: alți scriitori care i-au îndrumat, editori care au lucrat cu ei pe text, parteneri și prieteni care au avut răbdarea să le citească textele și să le spună, sincer, ce cred. Nu confunda lipsa unui curs formal cu lipsa studiului. 

Prejudecățile de mai sus mai au ceva în comun: ideea că scrisul e doar pentru cei talentați. Scrisul e pentru toată lumea. Fiecare scrie în viața de zi cu zi – mult. De la mesaje și postări în social media, la emailuri, prezentări și rapoarte, nu prea te descurci fără să scrii. Am făcut un sondaj pe tema asta care demontrează că scrisul e important indiferent de meserie. Tot din sondaj reiese că mulți și-ar dori să învețe să scrie mai bine.

În locuri cu o piață a cărții mult mai dezvoltată, există o tradiție a cursurilor de scris. De exemplu, în Germania există cursuri de creație literară aproape în fiecare oraș, unele generale, altele specializate, povestește Oliver Bottini. În Statele Unite, poți alege dintre sute de programe de scriere creativă doar la nivel universitar, fără a pune la socoteală nenumăratele astfel de cursuri ținute online și offline. Ca în orice altă disciplină, locurile unde există educație se bucură și de cele mai bune rezultate.

De ce să faci un curs de scris

Iată câteva motive:

  • înveți tehnici care te ajută să scrii mai bine: mai clar, concis și convingător;
  • afli care sunt punctele slabe și forte ale scriiturii tale;
  • primești feedback de la persoane cu experiență;
  • înțelegi structura poveștilor bune;
  • devii un cititor mai informat.

Oricine poate beneficia de pe urma unui curs de scris. Unele cursuri pun accentul pe proză, altele se concentrează pe copywriting sau jurnalism și sunt și ateliere care te învață tehnici de bază, de zi cu zi. Alege cursul nu doar în funcție de instructor și de notorietatea lui, ci și de programă și de scopul tău.

Din experiența mea, indiferent de curs, vei primi teme, feedback, păreri uneori incomode, încurajări și vei cunoaște oameni cu care ai lucruri în comun.

Temele și feedbackul sunt cele mai importante. Cursul de scris nu te face scriitor, dar te pune să scrii. Și, dacă te-ai dus acolo, cel mai probabil ai nevoie să te pună cineva la treabă. De multe ori, trebuie să scrii un text scurt pentru a fi admis. Apoi primești teme la fiecare sesiune. Temele sunt simple și nu sunt gândite să te pună în încurcătură, ci să te oblige să te așezi la masa de scris timp de câteva ore, săptămânal. Exercițiul e esențial în scris (și în orice altceva) și, fără el, nu ai cum să devii mai bun. Iar cursanții sunt fericiți să facă temele, pentru că țin locul inspirației.

Pe baza temelor, primești feedback de la tutori, dar și de la ceilalți cursanți. Ți se spune destul de direct ce faci bine și ce nu. De cele mai multe ori, ai mai multe greșeli decât reușite. Dar, din nou, ăsta e scopul cursului: să înveți și să crești, nu să auzi că deja le știi pe toate.

Partea frumoasă la orice curs de tipul ăsta este că faci parte dintr-un grup de oameni similari ție. De multe ori se leagă prietenii, se iese la bere (se ieșea, adică) și se discută mult după ce se termină cele două-trei ore dedicate cursului. Multe dintre textele scrise ca temă sunt intime. Cursanții dezvălie experiențe personale, temeri, traume. Nu trebuie să o spună explicit, le ghicești printre rânduri. Sunt gânduri pe care poate nu le împărtășesc nici nu prietenii. Vulnerabilitatea asta creează scurtături spre conexiuni rapide și puternice – pe care și tehnologia 5G ar fi geloasă.

Cu ce rămâi după un curs de scris

Simplul fapt de a scrie mai mult și de a analiza textele respective te ajută să evoluezi. Devii conștient de greșeli, vezi cu ce rezonează ceilalți când te citesc și afli că nu ești singurul care are anumite frici și rețineri. Înveți că toată lumea face greșeli, că a avea idei bune nu e suficient și că în spatele talentului stă multă muncă.

„La cursul de creative writing aveam colegi cu idei mai bune decât ale mele, dar am realizat că munca pe text este cea care contează”, spunea Diana Bădică la Zest. Diana povestește că a făcut cursul într-un moment bun. Dealtfel, primul capitol din romanul Părinți a fost scris ca temă la cursul ținut de Florin Iaru și Marius Chivu. Mai sunt exemple de acest fel.

Și eu am un text rămas de la un curs la care mă tot întorc. Nu știu dacă o să iasă ceva din el vreodată, dacă o să-l dezvolt sau dacă va rămâne abandonat într-un document, dar simplul fapt că l-am scris și că mi-a deschis noi orizonturi este suficient pentru a spune că a meritat să fac cursul.

Recomandări de cursuri de scriere

Dacă te-ai hotărât că te-ar putea ajuta un astfel de curs, iată câteva recomandări. Criteriul e simplu: am participat la ele sau îi cunosc pe cei care le organizează și am încredere că fac o treabă bună. De asemenea, cursurile au programe diferite, iar instructorii, experiențe în domenii diverse, așa că poți alege în funcție de tipul de scris care te interesează.

Curs de scris pentru business cu Sabina Varga

Cu toții scriem zi de zi, mai mult decât ne dăm seama: email-uri, mesaje pe chat, rapoarte, prezentări, texte de promovare și vânzări etc.

Un sondaj realizat de BlacuSens arată că profesioniștii din domenii precum publicitate, marketing, tehnologie sau servicii financiare cred că scrisul e o abilitate esențială și își doresc să-și îmbunătățească tehnicile prin cursuri dedicate.

De aceea, am creat un curs care ajută profesioniștii în scrisul de zi cu zi, indiferent de job. Învață cum să editezi un text să sune bine, cum să te axezi pe beneficii și ce tehnici de persuasiune să aplici astfel încât să scrii convingător și cu impact.

Află mai multe despre cursul de scris personalizat pentru echipa ta și scrie-mi pe sabina[at]blacusens.ro pentru detalii.

Ateliere de scris și storytelling cu Iulian Tănase

Iulian Tănase a publicat mai multe volume de poezie și proză, inclusiv cărți pentru copii, a scris pentru Academia Cațavencu și Kamikaze, a fost realizator de emisiuni la Radio Guerrilla și face podcasturile RSS Reloaded și Tănase Show.

Iulian organizează ateliere de storytelling și scriere creativă pentru copii, adulți, dar și pentru organizații. Mai nou, ține atelierele și online. Detalii despre fiecare curs și despre condițiile participare afli pe iuliantanase.ro sau scriindu-i la iulian.tanase[at]gmail.com.

Îl poți asculta povestind despre scris și cursuri aici: Trebuie să scrii, să citești și să trăiești.

Curs de creative writing AdLitteram

Organizatorii cursului AdLitteram au contribuit la debutul mai multor autori, printre care Anca Vieru, Andrei Panțu, Horea Sibișteanu, Tudor Ganea și alții. Instructorii celor mai multe ediții au fost Florin Iaru și Marius Chivu, iar, recent, mutat online, cursul este ținut de Florin Iaru.

Cursul se concentrează atât pe abilitățile de scris, cât și pe cele de citit. Cursanții primesc teme, feedback și sfaturi legate de piața editorială autohtonă. Cât de util este totul depinde de cât de deschis și dedicat este fiecare. Lista de autori publicați care au trecut pe la acest curs dovedește că el poate fi folositor celor care sunt serioși în privința scrisului.

Sesiunile sunt organizate periodic, iar înscrierea se face pe baza unui text. Pentru detalii, cel mai bine trimiți un mesaj la adlitteram2014[at]gmail.com.

Curs despre scris cu Andrei Crăciun

„Oamenii confundă talentul cu munca”, spune Andrei Crăciun, jurnalist premiat și autorul mai multor volume de proză și poezie. Recent, Andrei a lansat o serie de cursuri online, printre care și unul despre scris. Experiența vastă de scris a lui Andrei, în diferite roluri și la o mulțime de publicații, îi poate ajuta pe cei care aspiră la o carieră în domeniu sau vor să afle cum gândește un om care și-a făcut din scris o meserie.

Pentru detalii, scrie-i cu încredere lui Andrei la andrei[at]dela0.ro.

Atelier de scriere creativă dedicat romanului cu Simona Antonescu

Simona Antonescu este dovada că niciodată nu e prea târziu să scrii și să publici. Deși s-a dedicat vieții de familie și unei alte meserii mulți ani după terminarea școlii, a decis la un moment dat că a venit momentul să-și urmeze prima pasiune: scrisul. În doar câțiva ani, a publicat mai multe volume de proză și cărți pentru copii, apreciate de critici și cititori deopotrivă.

La invitația Revistei de Povestiri, Simona ține un atelier de scriere creativă dedicat romanului. Dacă vrei să înțelegi cum se organizează Simona când lucrează la o carte, ascultă intervul ăsta.

Află detalii despre structura cursului, preț și înscriere.

Creative Writing Sundays cu diferiți scriitori

Creative Writing Sundays (CWS) are deja o tradiție de aproape zece ani în care numeroși scriitori cunoscuți s-au întâlnit cu participanții pentru a discuta despre scris și a le da feedback pe texte. Întâlnirile au loc periodic, duminica, iar înscrierile se fac o dată la 2-3 luni. La fiecare ediție, sunt selectate câteva texte care sunt publicate de Revista de Povestiri.

CWS este în principal pentru cei care vor să scrie proză și își doresc să-și îmbunătățească textele. Aici poți afla detalii despre participare. 

The Writing School cu Liviana Tane

Dacă cele mai multe ateliere de creative writing țin câteva săptămâni, Liviana Tane și-a propus să facă mai mult. Școala de scris pe care o organizează este un demers intens cu durata de doi ani, urmat de un an de specializare. Liv spune că școala a venit dintr-o nevoie pe care o observat-o în România de educare în domeniul scrisului. S-a inspirat din alte țări, cu precădere de la americani, unde există o tradiție a studiului scrierii creative.

Mai multe detalii despre programa ambițioasă a școlii de scris, găsești pe thewritingjourney.ro.

Creative writing cu Tara Skurtu

Dacă îți dorești o experiență personalizată, Tara Skurtu, poetă și scriitoare americană și writing coach, oferă astfel de sesiuni. Tara a studiat Creative Writing la Universitatea din Boston, unde a și predat, și a obținut mai multe premii pentru poeziile sale. Are peste zece ani de experiență în organizarea de ateliere de scris și creativitate.

O poți asculta povestind despre scris și o poți contacta dacă vrei să te ajute să scrii mai bine.

Copywriting și content writing cu Cătălin Ionașcu

Dacă nu-ți dorești neapărat să scrii proză, dar te-ar interesa o carieră în marketing și publicitate sau vrei să înveți să-ți promovezi afacerea mai bine, Cătălin Ionașcu te poate ajuta. Cătălin a pus bazele unuia dintre cele mai populare bloguri de content marketing din România și a construit o afacere în jurul scrisului. Azi are o agenție de content writing și ține traininguri în domeniu de mai mulți ani. Dacă vrei să afli mai multe despre cursurile ținute de Cătălin, poți să asculți acest interviu și să-i scrii la contact[at]romaniancopywriter.ro.

Curs emoțional și emoționant de scriitură cu Adrian Teleșpan

Adrian Teleșpan a studiat actoria și jurnalismul și a lucrat zece ani în televiziune. În 2013, a publicat Cimitirul, una dintre cele mai bine vândute cărți românești ale anului. Are experiență și ca scenarist și copywriter și, din 2019, ține cursuri de scriere creativă sub umbrela Naked PR. Cursul acoperă o arie mai largă de tipuri de scris, printre care proză, scenariu, social media, copywriting și interviu. Aici poți afla detalii și te poți înscrie.

L-am întrebat despre scris și cursuri și mi-a răspuns aici: Rușinea și lenea sunt cei mai mari dușmani ai scrisului

Masterclass: Malcolm Gladwell, Neil Gaiman, Dan Brown și alții

Masterclass este o platformă unde starurile din diferite domenii țin prelegeri. Abonamentul este scump, dar este comparabil cu cât ai plăti la orice alt curs de scris, cu avantajul că ai acces la mai mulți tutori prestigioși, dar și dezavantajul că nu poți interacționa cu ei. Chiar și așa, ai multe de învățat de la ei. Cel mai mult mi-a plăcut cursul lui Malcolm Gladwell, despre care am scris aici.

Un alt avantaj este că pe lângă o listă lungă de scriitori și scenariști celebri, ai acces și la instructori din alte domenii. De exemplu, am învățat despre storytelling de la actorul și comedianul Steve Martin.

Intră pe Masterclass să vezi despre ce este vorba și, dacă te hotărăști, urmărește-i pentru că au frecvent promoții.

Cărți despre scris

Există multe cărți despre scris, dar, dacă ar fi să recomand una, aș spune că trebuie să citești „Misterul Regelui. Despre scris” a lui Stephen King. Dacă stai bine cu engleza, citește-o în original – On Writing.

Poți continua cu Bird by Bird a lui Anne Lamott, Zen in the Art of Writing a lui Ray Bradbury, Telling True Stories, o carte recomandată cu căldură de mai mulți invitați Zest, sau minunata carte despre scris a lui Chuck Palahniuk, Consider This.


Sper că articolul ăsta ți-a dat suficiente informații pentru a decide dacă vrei să faci un curs de scris, precum și suficiente opțiuni pentru a alege unul. Există și cursuri pe care nu le-am inclus, nu pentru că nu ar fi bune, ci pentru că nu știu de ele sau nu cunosc instructorii. Dacă ai participat la un curs și ți-a plăcut, m-aș bucura să îl menționezi în comentarii, pentru a fi de folos și altora.

Spor la scris!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *